Ministryně Marksová: Ženy jsou na trhu práce oproti mužům ještě stále znevýhodněny

13.03.2016 13:50

Rozdíl v míře zaměstnanosti žen v porovnání s muži je v Česku mnohem vyšší než průměr Evropské unie. Jednou z příčin je to, že ženy během péče o děti či další členy rodiny ztrácejí kontakt s pracovním trhem, a tak se snižuje jejich šance na úspěšný návrat. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR proto v rámci Operačního programu Zaměstnanost uvolnilo 400 milionů korun na podporu projektů, které napomohou tento rozdíl snížit. Příjem žádostí startuje ve čtvrtek 10. března.

Ministryně Marksová: Ženy jsou na trhu práce oproti mužům ještě stále znevýhodněny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

„Statistiky to dokazují jasně – ženy jsou na trhu práce oproti mužům ještě stále znevýhodněny, a to nejen pokud jde o jejich uplatnění. V Česku navíc v porovnání s ostatními zeměmi EU vychází jeden z největších rozdílů v platech,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Výzvy č. 061 a 062 „Soutěžní projekty na podporu rovnosti žen a mužů na trhu práce“, které MPSV vyhlásí 10. března 2016, umožňují získat finanční prostředky na poskytování profesního poradenství, koučink, mentoring, odborné vzdělávání reagující na potřeby regionu, vzdělávání v oblasti manažerských dovedností či IT nebo na výuku cizích jazyků. Podmínkou však je, aby tyto kurzy byly určené ženám nebo rodičům, kteří to potřebují (např. ženy 55+, ženy pečující o osoby blízké, rodiče vracející se po rodičovské dovolené na trh práce atd.).

Mezi další podporované aktivity patří právní a psychologická pomoc obětem genderové diskriminace, osvětové kampaně, vzdělávací akce, spolupráce se zaměstnavateli na osvětě nebo činnosti zaměřené na zvyšování počtu žen ve vedoucích pozicích či odstraňování platové diskriminace.

O dotaci se mohou ucházet také projekty, díky kterým se do péče o děti zapojí více mužů – tedy například vzdělávání mužské části populace v oblasti rodičovských kompetencí.

Oprávněnými žadateli pro obě výzvy jsou neziskové organizace, kraje, obce, poradenské instituce, OSVČ, obchodní korporace a další. Hlásit se mohou zájemci z celé České republiky. Pro Prahu je vyčleněno 39 milionů korun, pro žadatele z regionů je připraveno celkem 361 milionů korun. Podrobné informace k jednotlivým výzvám najdete na webových stránkách Evropského sociálního fondu pod záložkou Výzvy. Žádosti je možné předkládat do 2. května 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…