Ministryně Nováková: Kaly z ostravských lagun by měly definitivně zmizet do konce roku 2020

14.02.2019 22:36

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková ve čtvrtek navštívila Ostravu. V doprovodu ředitele státního podniku Diamo Tomáše Rychtaříka si prohlédla největší černouhelný odval Heřmanice, celková sanace tohoto území by měla být hotova v roce 2030. Kaly z ostravských lagun by měly definitivně zmizet do konce roku 2020.

Ministryně Nováková:  Kaly z ostravských lagun by měly definitivně zmizet do konce roku 2020
Foto: youtube.com
Popisek: Marta Nováková

„Je tady pořád jedna bariéra, která může teoreticky cokoliv zbrzdit, a to je kapacita spalovny ve Vřesové," řekla ministryně Nováková. Kaly z ropných lagun po chemičce Ostramo v Ostravě se tak možná budou spalovat i v zahraničí. "Stát jedná s majiteli spalovny. Samozřejmě majitelé spalovny ve Vřesové mají ještě spoustu jiných zájmů ve vztahu ke státu, takže předpokládám, že jednání povedou k cíli, ke kterému se potřebujeme dostat, aby byla spalovna připravena odebírat kaly tak, jak budou připraveny k odvozu z Ostravy, protože nechceme, aby tam byl nějaký další mezisklad," řekla Nováková a dodala, že je třeba, aby kontinuita spalování byla zajištěna. Nová smlouva s firmou AVE CZ, odpadové hospodářství umožnila skladovat kaly před spálením v Ostravě, aby se nemusely vozit na meziskládku v Čáslavi.

„Za nejdůležitější považuji, že proces sanace nebyl přerušen a kaly se dál odvážejí podle možností spalovny ve Vřesové, která se zavázala, že se pokusí dělat technická opatření, tak aby zrychlila. Mají povolení na víc, než v současné době spalují, ale také mají technologické problémy," uvedl ředitel Diama Tomáš Rychtařík. "My už jsme zahájili jednání s firmou, že se budeme snažit hledat další možné místo na spalování a podíváme se do zahraničí," dodal. Z lagun zbývá odtěžit takzvanou hlinku, která bude zřejmě odtěžena dříve, než nařizuje smlouva. "Mělo to být ukončeno projektově do 30. 6., město si prosadilo, že do 31. 5., a práce jdou tak dobře, že se téměř dá říct, že to bude ukončeno do 30. 4.," uvedl Rychtařík.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…