Ministryně Nováková: Spolupráce škol a firem je zásadní pro budoucnost našeho hospodářství

22.10.2018 8:35

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková ocenila nejlepší absolventy středních škol a odborných učilišť. Už 23. ročník akce uspořádala Hospodářská komora ČR. Ocenění získali absolventi gastronomických a technických oborů a z oblasti služeb. Cílem akce je nejen zvýšit zájem o studium na odborných školách, ale také podpořit české firmy a průmyslové podniky v získávání nových kvalifikovaných zaměstnanců.

Ministryně Nováková: Spolupráce škol a firem je zásadní pro budoucnost našeho hospodářství
Foto: youtube.com
Popisek: Marta Nováková

„Praktická spolupráce škol a firem je zásadní pro budoucnost našeho hospodářství a učňovské školství a odborná praktická příprava studentů je nutným základem pro výchovu zručných a odborně dobře připravených pracovníků,“ řekla to ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Nepoměr mezi počtem odborníků a množstvím kvalitních absolventů klíčových oborů středních a vysokých škol je v současné době vážným problémem. „Jsem přesvědčena, že náš vzdělávací systém by více reflektovat a podporovat odborné vzdělávání. Odborné a praktické vzdělání je bez nadsázky považovat za zásadní jak pro udržení, tak i pro posílení konkurenceschopnosti naší ekonomiky,“ dodala ministryně Marta Nováková.

Hospodářská komora ČR oceňuje nejlepší absolventy středních škol a učilišť v oborech gastronomie, v technických oborech a v oborech služeb už od roku 1995. Letošní ocenění byla předána mimo jiné absolventům oborů, jako jsou kadeřník, cukrář, operátor skladování, umělecký kovář a zámečník, kuchař – číšník, apod. Ocenění získali také tzv. profesní Europassy, což jsou jednotné soubory dokladů, které potvrzují vzdělání a odbornou kompetenci držitele. Tyto certifikáty jsou přitom uznávány zaměstnavateli a vzdělávacími institucemi nejen v České republice, ale v celé Evropě.

Školám akce přináší praktické propojení s podnikatelskou sférou, úspěšní absolventi navíc znamenají vyšší renomé školy. Účastí škola prezentuje i kvalitu svých vyučujících a systematičnost práce se studenty. HK ČR projektem dlouhodobě poukazuje na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Od roku 1995 včetně letošního ročníku už takto ocenila 6 666 absolventů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice