Ministryně Nováková: Vítáme vytvoření a navrženou strukturu nového programu InvestEU

19.12.2018 11:47

Projev na 4. schůzi Senátu 19. prosince 2018 k návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zřizuje program InvestEU.

Ministryně Nováková: Vítáme vytvoření a navrženou strukturu nového programu InvestEU
Foto: youtube.com
Popisek: Marta Nováková

Děkuji. Dobré ráno, vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Ráda bych vás informovala o stanovisku České republiky k návrhu nařízení, protože Česká republika má již schválenou rámcovou pozici z 31. srpna 2018, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu jako gestor ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem financí.

Jako základ bych řekla, že vítáme vytvoření a navrženou strukturu nového programu InvestEU. Ten program InvestEU má ve víceletém finančním rámci od roku 2021 do roku 2027 navázat na Investiční plán pro Evropu, resp. dneska známý Evropský fond strategických investic (EFSI). A zároveň komplexně zastřešit finanční nástroje unijních programů, jako je například známý COSME.

Program bude provádět prostřednictvím fondu InvestEU, který bude poskytovat záruku EU na finanční a investiční operace realizované prováděcími partnery. Privilegovaným partnerem bude Evropská investiční banka. Zapojit se mohou i národní rozvojové banky. Záruka EU bude použita na krytí rizik pro poskytované financování prostřednictvím prováděcích partnerů přímo nebo nepřímo, se zapojením dalších finančních zprostředkovatelů.

Součástí programu bude také podpůrný poradenský mechanismus na podporu rozvoje projektu a databáze, která zajistí zviditelnění projektu. Návrh nařízení stanoví rozpočet záruky ve výši 38 mld. eur. Očekává se, že tato záruka by měla být jakýmsi mobilizátorem na více než 650 mld. eur dalších investic v celé EU.

Pokud se týká programů realizovaných v ČR, na které InvestEU bude navazovat, tak dosavadní objem finančních prostředků, vynaložených v ČR v současném rámci, to znamená 2014 až 2020, dosáhl více než 17 mld., což nás podle provedených investic na HDP řadí na patnácté místo.

Účty z největších finančních nástrojů EU, což je Horizon 2020 a zmiňovaný COSME, byly podepsány mezi ČR a Evropskou investiční banku investice v objemu necelých 14 mld. Kč. Výše uvedená data ilustrují využití finančních prostředků z evropských finančních strategických investic i z finančních nástrojů EU v ČR v řádu desítek miliard korun. Dokládají tak nejen potřebu, ale i schopnost absorbovat tyto finanční prostředky v ČR. Jsou to především malé a střední firmy, které z těchto fondů čerpají. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto podporuje zavedení tohoto navazujícího programu InvestEU, který zároveň sjednotí dosud některé nekoordinované finanční nástroje pod jednotnou legislativu. Dojde tím ke zjednodušení implementace a větší přehlednosti pro koncového příjemce.

VEU přijal usnesení, ve kterém doporučuje Senátu PČR, aby se k návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zřizuje program InvestEU, vyjádřil ve smyslu doporučení přijatého výborem, které podporuje v plném rozsahu naši rámcovou pozici.

Děkuji vám za pozornost.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …