Ministryně Schillerová: Centrální nákup počítačů ušetřil státu miliony

05.08.2020 16:49

Téměř 15 mil. Kč ušetří města a obce, organizační složky státu a další úřady centrální veřejné zakázce na nákup výpočetní techniky. Ministerstvo financí vysoutěžilo ve veřejné zakázce pro státní správu nové notebooky za 70,8 mil. Kč a stolní počítače včetně příslušenství za 25,6 mil. Kč.

Ministryně Schillerová: Centrální nákup počítačů ušetřil státu miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Oproti předpokládané ceně se podařilo dosáhnout úspory 10 mil Kč u notebooků a více než 4 mil. Kč u stolních počítačů. Historicky poprvé se do centrálního nákupu výpočetní techniky zapojila také samospráva. „Společné centrální nákupy jsou jednou z cest, jak ušetřit na provozu státu. Proto v tomto sdíleném systému rozhodně budeme pokračovat. Výsledkem jsou nejen ušetřené peníze, ale i čas strávený papírováním. Proto jsem moc ráda, že se letos do zakázky poprvé zapojilo více než 90 obcí a měst. Ty navíc díky tomu u notebooků dosáhnou na cenu až o 40 % nižší, než obchody běžně nabízejí,“ okomentovala systém centrálního nakupování ministryně financí Alena Schillerová.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí

Společný nákup umožňuje zejména menším subjektům dosáhnout výrazné finanční úspory, například notebook HP EliteBook 745 G6 vysoutěžilo Ministerstvo financí za 17 360 Kč bez DPH, přitom v obdobné konfiguraci s pětiletou zárukou ho standardně prodejci v obchodech nabízí přibližně za 30 000 Kč bez DPH. Ministerstvo financí obstaralo v této zakázce celkem 3192 notebooků, 1947 stolních počítačů a 4688 monitorů. Nové vybavení využijí například zaměstnanci samosprávy, Státní tiskárny cenin a dalších přímo řízených rezortních organizací Ministerstva financí, krajských hygienických stanic a dětských domovů či galerií.

V minulém roce Ministerstvo financí realizovalo velkou zakázku na 1370 automobilů za více než 948 milionů korun. U této objednávky dosáhl úřad úspory 220 mil. Kč oproti ceníkovým cenám. Vozový park si tím rozšířilo 139 státních institucí. Podobně centrálně nakupuje stát software, kancelářskou techniku, elektrickou energii nebo papír. V nejbližší době hodlá Ministerstvo financí zopakovat veřejnou zakázku na nákup stolních počítačů, notebooků, monitorů a dalšího příslušenství v celkové hodnotě 73,4 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.