Ministryně Schillerová: Jednorázový příspěvek není dávkou důchodového pojištění

15.09.2020 19:16

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny 15. září 2020 k aktuálnímu vývoji epidemie COVID-19

Ministryně Schillerová: Jednorázový příspěvek není dávkou důchodového pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Dámy a pánové,

dovolte mi, abych za vládu z pověření premiéra, jako její místopředsedkyně, promluvila k vládnímu návrhu zákona o jednorázovém příspěvku důchodcům v roce 2020. Já bych chtěla jednoznačně na začátku říct, že se určitě nejedná o rouškovné ani o žádný populistický krok vlády. A stejně jako jsme na jaře při rozšíření virového onemocnění řešili, že byly uzavřeny provozovny živnostníkům, malým i velkým podnikům, zavřeny školy, omezena výroba a de facto zastavena většina služeb poskytovaná soukromým sektorem, tak obdobně nyní...

Tak obdobně nyní přistupujeme i k důchodcům. Vzpomeňme, a byla o tom tady dnes řeč, že jako kompenzační bonus jsme vyplatili osobám samostatně výdělečně činným přes 20 miliard a nikdy ode mě nikdo neslyšel, že bych to zpochybnila, že by to bylo moc. Společníkům v malých společnostech s ručením omezeným téměř 2 miliardy, k tomu jsme ještě přidali bonus pro osoby na dohodu o provedení práce a o pracovní činnosti. Chci připomenout, že ty odhady, které tady byly zpochybňovány, byly maximalistické. My jsme vždy uvedli odhady, jako kdyby požádali úplně všichni. S tím, že samozřejmě nevíte nikdy dopředu, kdo o tu pomoc požádá, to ani možné predikovat logicky není.

Firmy mají možnost čerpat programy Antivirus, které všechny tři dohromady stály již přes 26 miliard Kč. Kromě toho osoby samostatně výdělečně činné mají odklad záloh na sociální a zdravotní pojištění a nemusí platit půl roku minimální pojistná.

Prominuli jsme červnové zálohy na dani z příjmu fyzických a právnických osob, provádíme spoustu individuálních odkladů plateb daní a dohromady to ke konci srpna činilo přes 45 mld. Jak tady bylo správně řečeno, už potřetí každého prvního dne v měsíci zveřejňuje Ministerstvo financí výkaz čerpání veškeré vládní pomoci.

Zavedli jsme program kompenzující část nájemného, specifické oblasti ekonomiky jako kultura a lázeňství mají vlastní podporu.

Podnikatelské subjekty využívají zvýhodněné úvěrové a záruční produkty Českomoravské záruční a rozvojové banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti.

Rodiče, kteří hlídali a současně se učili v době pandemie se svými dětmi doma, získali navýšené ošetřovné, a to po celou dobu uzavření škol.

Ale nezapomínejme, že s námi žijí také občané, kteří nás vychovali a poskytli nám domov. Nyní z důvodu stáří nepracují, nemohou si tedy vylepšit rodinné rozpočty prací. To stejné platí i o těch, kteří jsou poživateli invalidního důchodu a z důvodu své nemoci a rizika nakažení koronavirem ani letos plnohodnotně pracovat nemohou.

Všem těmto osobám přitom rostou již minimálně rok a půl ceny podstatně rychleji než jak roste index spotřebitelských cen. Ano, někteří z vás mohou říci, že růst cen bude kompenzován ve valorizaci důchodů v roce 2021, tedy plně v souladu se zákonem, který reflektuje nejenom růst cen či životních nákladů důchodců, ale také růst reálné mzdy a že minulý růst cen obsahovala indexace penzí na rok 2020, ale valorizace na tento rok počítala s růstem cen pouze do června roku 2019. Letošní dynamika zatím zohledněna vůbec nebyla. Stejně tak valorizace od 1. ledna 2021 zase nezohlední růst cen po červnu 2020, když třeba v červenci a srpnu rostly životní náklady důchodců o bezmála 4 % meziročně.

Jako ministryně financí jsem zároveň jednoznačně pro to, aby se příští rok důchody zvyšovaly pouze o zákonnou valorizaci, což sníží fiskální tlak na rozpočet 2021, ta valorizace je 848 korun, a zároveň to bude dostatečné navýšení k tomu, abychom naplnili náš slib daný programovým prohlášením vlády, průměrného důchodu ve výši 15 tisíc korun. Okamžitá reakce v podobě poskytnutí jednorázového příspěvku ihned zlepší životní úroveň důchodců. Kromě nákupu běžných věcí či služeb jim pomůže i při úhradě některých zdravotnických služeb nebo nehrazených /či jen částečně/ pomůcek. Pomůžeme tím udržet spotřebu a posílit křehký ekonomický růst, což je z hlediska hospodářské politiky jeden z nejdůležitějších úkolů.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Jednorázový příspěvek není dávkou důchodového pojištění, a proto bude vyplacen v jednotné výši každému oprávněnému důchodci bez vazby na výši důchodu. Současně platí, že jednotná výše příspěvku je relativně výhodnější pro poživatele nižších důchodů, pro které je přizpůsobení se cenovému růstu obtížnější. Pro nízké důchody je také náš vládní návrh ve výši 5 tisíc korun pro každého důchodce poměrně výrazná jednorázová částka, na kterou by si jinak jen s obtížemi ušetřil.

Forma mimořádného jednorázového příspěvku pamatuje na to, aby životní situaci důchodců skutečně zlepšila. Nezapočítává se totiž do rozhodných příjmů domácnosti pro nároky na jiné dávky či odvody. Příspěvek rovněž nepodléhá exekuci, protože příspěvek nelze postihnout výkonem rozhodnutí.

Pro vaši informaci doplňuji, dámy a pánové, že máme 72 tisíc osob, pobírajících důchod, v exekučním řízení.

Co se týče zadlužení, Česká republiky i přes tuto masivní pomoc naší ekonomice zůstane mezi fiskálními premianty. Vstupovali jsme do letošního roku s celkovým zadlužením veřejných financí, to znamená vláda, samospráva, fondy, ve výši 30,8 % HDP, což bylo čtvrté nejnižší ze zemí Evropské unie. Očekávané zadlužení na konci roku 2020 na úrovni veřejných rozpočtů bude 39,4 %, tedy stále o 5 procentních bodů nižší než činil veřejný dluh v roce 2013.

Na závěr bych ráda uvedla, že jako ministryně financí udělám všechno pro to, abychom schválený 500 mld. schodek pro tento rok nevyčerpali. Tento návrh zákona takovou úlohu rozhodně neplní. Pro mě jako pro ministryni financí je půlbiliónová výše schodku skutečně astronomická, opodstatněná snad jen bezprecedentní situací v letošním roce a značnou dávkou nejistoty v jeho zbývající části, jak jsem ostatně třetí novelou zákona o státním rozpočtu obhajovala na půdě této Sněmovny.

Na druhou stranu musíme vnímat a chápat různé životní situace a fáze života. A stáří je přirozenou součástí a jako takové s sebou nese objektivní důvody, pro které je nutné ho ctít.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.