Ministryně Schillerová: Ministerstvo financí připravilo návrh, který je oddiskutován s ČNB do podrobností

12.04.2018 15:43

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2018 k zákonu o směnárenské činnosti

Ministryně Schillerová: Ministerstvo financí připravilo návrh, který je oddiskutován s ČNB do podrobností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Dámy a pánové, dobrý den.

Dovolte mi, abych právě přednesla ty věcné důvody, proč by tento pozměňovací návrh neměl být schválen. Na úvod bych ráda zdůraznila, že podporujeme kultivaci směnárenské činnosti. O tom není pochyb a v tomto směru cílí tento návrh správným směrem. Nicméně zaujali jsme nakonec negativní, vláda zaujala negativní, nesouhlasné stanovisko k tomuto poslaneckému návrhu. A ty věcné důvody spočívají v následujícím.

Je tam celá řada neřešených otázek, které souvisí s odstoupením od smlouvy o směnárenském obchodu, které prostě ten poslanecký návrh nikterak neřeší. Například není vůbec jasné, jak se má zákazník o právu na odstoupení od smlouvy vůbec dozvědět, nabízí se přitom informování na kursovním lístku nebo na dokladu o provedení směny. Dále nijak není řešena situace, kdy je provozovna směnárny zavřena. Například z důvodu nemoci a zákazník odstoupit prostě nemůže. Chybí také úprava odstoupení u směn provedených prostřednictvím směnárenského automatu. V praxi by mohly nastat praktické problémy také v případě, kdy by měl zákazník právo odstoupit od směny v jakékoliv provozovně směnárny. Například by bylo třeba zabezpečit dostatečnou zásobu všech měn ve všech provozovnách.

Samozřejmě, že vláda si je vědoma, Ministerstvo financí připravilo návrh, komplexní návrh, který je oddiskutován s Českou národní bankou do posledních podrobností. A v podstatě teď jsme ve fázi, kdy 23. března 2018 skončilo meziresortní připomínkové řízení a v podstatě do konce dubna odejde tento návrh na vládu. A počítám tak v polovině května by mohl být v Poslanecké sněmovně. Návrh také obsahuje úpravu odstoupení od smlouvy o směnárenském obchodu a snaží se řešit i související otázky. Dovolte mi ještě bližší popis problému.

Poslanecký návrh, který tady dnes projednáváte, zavádí možnost odstoupit do dvou hodin od smlouvy o směnárenském obchodu. Možnost odstoupit je dána pouze spotřebitelům. Důvodem zavedení má být také zabránění sporům při směně měn především v centru Prahy. Spory se týkají hlavně zahraničních turistů. Vláda obecně souhlasí s posílením postavení klientů směnáren, ale mělo by se tak stát po důkladné analýze stávajícího stavu a dopadu případných změn. Ministerstvo financí tedy tuto novelu v podstatě v tomto komplexu připravilo. Hlavní důvody, proč se domníváme, že by tento pozměňovací návrh neměl být schválen a neměl být projednán, jsem vyjádřila. Je to v těch otázkách, které nejsou řešeny, a pozměňovací návrh vyvolá celou řadu dalších otázek, které bude nutné potom dále legislativně upravovat. Samozřejmě v neposlední řadě upozorňuji, že tam je i celá řada legislativně technických nedostatků, které tento návrh má.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…