Ministryně Schillerová: Nepočítáme se zvýšením schodku a růstem zadlužení

05.12.2019 10:46

Poslanecká sněmovna včera schválila návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2020. Návrh státního rozpočtu počítá v příštím roce s celkovými příjmy ve výši 1 578,1 mld. Kč a s celkovými výdaji ve výši 1 618,1 mld. Kč. Deficit státního rozpočtu bude ve výši 40 mld. Kč a zůstává pro rok 2020 na stejné úrovni jako v letošním roce.

Ministryně Schillerová: Nepočítáme se zvýšením schodku a růstem zadlužení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí

„Schválení státního rozpočtu je dobrou zprávou pro občany. Připravili jsme kvalitní a vyvážený návrh, který přináší rekordní investice do potřebných projektů, školství, vědy a výzkumu a do všech dalších oblastí, kde se to naší zemi v budoucnu vrátí. Pokračuje ve splácení palčivých dluhů minulých vlád a otevírá cestu k dalšímu zlepšení životní situace dvou a půl milionů seniorů,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

„Přitom ani přes mírné zpomalení ekonomiky nepočítáme se zvýšením schodku a růstem zadlužení, a to i díky úsporám na provozu státu. Navržený schodek je ve stejné výši jako pro letošní rok. Odpovídá úrovni 0,7 % HDP. To jsou minimálně od roku 2000 vůbec nejnižší hodnoty,“ dodává ministryně financí.

Kapitálové výdaje z národních zdrojů dosáhnou historicky rekordní výše přes 88 mld. Kč. Společně s penězi z evropských fondů půjde v příštím roce na investice téměř 147 mld. Kč, což oproti roku 2019 znamená nárůst o téměř 25 mld. Kč. Výrazně se také posílí podpora výzkumu, vývoje a inovace. V rozpočtu na příští rok je pro tuto oblast vyčleněno téměř 47 mld. Kč, což je meziročně více o 4,8 mld. Kč.

Dochází také k navýšení národních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury. Národní výdajový rámec fondu dosahuje 70,2 mld. Kč a je tak meziročně posílen o 4,7 mld. Kč. Celkové výdaje Státního fondu dopravní infrastruktury jsou rozpočtovány ve výši 83,2 mld. Kč.

Výdaje na důchody vzrostou o 34,9 mld. Kč na celkových 507,4 mld. Kč, a to především v důsledku zvýšení průměrného starobního důchodu o 900 Kč od 1. ledna 2020. Po tomto navýšení dosáhne průměrný starobní důchod 14 326 Kč. V návrhu rozpočtu na příští rok je obsaženo i navýšení rodičovského příspěvku z 220 tis. Kč na 300 tis. Kč pro rodiče dětí, kteří budou aktivně pobírat rodičovský příspěvek k 1. lednu 2020.

Další z priorit státního rozpočtu je platová politika. Příští rok vzrostou platy učitelů v regionální školství o 10 %, přičemž pro rok 2021 se počítá s jejich dalším nárůstem o 9 %. „Na konci volebního období v roce 2021 tak budou učitelé vydělávat v průměru přes 45 tisíc korun, což byl náš závazek ve vládním programovém prohlášení. Myslíme jej vážně a jsme na dobré cestě, abychom jej splnili,“ zdůrazňuje Alena Schillerová.

Ostatním zaměstnancům veřejné sféry porostou platy plošně o 1 500 Kč a současně bude zrušena nejnižší stupnice platových tarifů. „Takže kuchařky a kuchaři, uklízečky nebo uvaděčky budou mít na výplatních páskách v průměru o 10 % vyšší částky. Polepší si tedy především pracovníci s nejnižšími výdělky,“ doplňuje ministryně financí.

Na druhé straně ale schválený rozpočet počítá také s úsporami v provozní a personální oblasti. Dochází ke snížení počtu míst ve veřejné sféře a objemu prostředků na platy stanovené vládou dle specifik jednotlivých kapitol. To se přitom nebude týkat příslušníků bezpečnostních sborů, vojáků z povolání, pracovníků v regionálním školství ani zaměstnanců v tzv. parlamentních kapitolách.

Díky tomuto opatření se počet míst sníží o 2 970 a zároveň bude dosaženo úspory ve výši 1,6 mld. Kč. Krácení počtu míst je navíc doprovázeno snížením tzv. užších provozních výdajů rozpočtových kapitol o 10 %. Jedná se zejména o výdajové položky na nákup materiálu, vody, paliv a energií či služeb.

Posílena bude naopak oblast obrany. Výdaje Ministerstva obrany porostou o 8,8 mld. Kč na celkových 75,5 mld. Kč s tím, že podíl výdajů na obranu na HDP se zvýší na 1,4 % v roce 2021. V oblasti finančních vztahů k obecním a krajským samosprávám pak dochází k navýšení příspěvku na výkon státní správy o 5 %, a to nejen v roce 2020. S 5% valorizací tohoto příspěvku se počítá i v letech 2021 a 2022 v návrhu střednědobého výhledu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.