Ministryně Šlechtová: Budu bojovat, aby se ze zákona o veřejných zakázkách nestal paskvil

27.01.2016 14:10

Nový zákon, který přinese zjednodušení zadávání zakázek zvláště s ohledem na starosty obcí, jde do druhého čtení v Poslanecké sněmovně ČR. Klíčový zákon prošel všemi výbory, poslanci ho projednají během dneška.

Ministryně Šlechtová: Budu bojovat, aby se ze zákona o veřejných zakázkách nestal paskvil
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Poslední dva měsíce jsem usilovně obcházela všechny výbory a poslance v poslanecké sněmovně a představovala jsem veškeré přínosy nového zákona o zadávání veřejných zakázek. Věřím, že to nebylo zbytečné a zákonodárci rozhodnou správně. V  poslanecké sněmovně budu bojovat, aby se ze zákona díky pozměňovacím návrhům poslanců nestal paskvil,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Návrhem zákona se zabývaly tři výbory poslanecké sněmovny, přičemž projednávání ve výborech vyústilo v doporučení výborů zákon schválit ve znění jimi doporučovaných pozměňovacích návrhů. Vyjma pozměňovacích návrhů, které vzešly z těchto tří výborů, byly předloženy další pozměňovací návrhy ze strany některých poslanců. V případě pozměňovacích návrhů, které jdou proti textu evropských zadávacích směrnic, nemůže Ministerstvo pro místní rozvoj s takovými změnami v návrhu zákona souhlasit. Naproti pozměňovacím návrhům majícím dopad pouze na obsah návrhu zákona, který není směrnicemi upraven, je ministerstvo připraveno vést se zpracovateli pozměňovacích návrhů diskusi. Lze tak počítat s tím, že předmětem diskuse ve druhém čtení bude zejména problematika změn smluv či ukončení smluv, rozšíření definice dotovaného zadavatele, nebo limit pro koncese malého rozsahu.
 
Zákon výrazně sníží administrativní zátěž, protože již nebude třeba ke každé nabídce vyhotovovat protokol. Také zadavatel dostane k dispozici celou řadu kritérií, podle kterých se bude moci rozhodovat o kvalitě nabídek. Nebude tak muset pokaždé soutěžit výhradně na nejnižší nabídnutou cenu, jako tomu je nyní. Zákon také umožní vyloučit nespolehlivého dodavatele, který předchozí zakázku zkazil nebo nedokončil, a přitom se opět hlásí do dalšího výběrového řízení. Cílem není sepsat podrobný návod, ale jasně stanovit pravidla. Ministerstvo pro místní rozvoj již nyní pracuje na sadě návodných metodik pro zadavatele, které doplní schválený zákon. Zákon je stručnější a dochází ke změně systematiky tak, aby byl přehlednější. Směřuje od obecného ke konkrétnímu.
 
Časté dotazy a odpovědi k novému zákonu o zadávání veřejných zakázek naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…