Ministryně Šlechtová: Chci o problémech mluvit nahlas

21.12.2014 14:24

Ministerstvo pro místní rozvoj má s definitivní platností povinnost vrátit do státního rozpočtu přes tři miliony korun za udělování záštit v roce 2012.

Ministryně Šlechtová: Chci o problémech mluvit nahlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Další z mnoha věcí, které jsem zdědila a se kterými se musím nějakým způsobem poprat. Chci o problémech na rozdíl od svých předchůdců mluvit nahlas,“ komentuje záležitost kolem udělování záštit v roce 2012 ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Co se stalo?

Správce daně při daňové kontrole zjistil, že MMR v roce 2012 poskytovalo tzv. záštitu ministra akcím organizovaným soukromými subjekty po celém území České republiky.

MMR u pořadatelů jednotlivých akcí objednávalo blíže nespecifikované služby spojené s přípravami akce, případně podíl na zajištění průběhu nebo organizace akce, či podíl na nákladech akce. MMR však za vynaložené peněžní prostředky neobdrželo žádné plnění a uvedené služby nebyly vynaloženy na jeho činnost a zároveň se ani nejednalo o dotaci rozdělovanou na  základě některého, ministerstvem vyhlášeného, dotačního programu. Prostředky byly vynaloženy ve prospěch občanských sdružení, obcí, obchodních společností, obecně prospěšných společností, fyzických osob atd.

Ministerstvo pro místní rozvoj se proti sankci v minulosti odvolalo

Ale neuspělo. Odvolací orgán dospěl k závěru, že výdejem peněžních prostředků státního rozpočtu na úhradu faktur dodavatelům na tzv. záštitu ministra porušilo MMR právní předpisy, které mu ukládají, jak má hospodařit s prostředky státního rozpočtu, zejména ustanovení § 45 odst. 1 zákona o rozpočtových pravidlech, neboť tento výdej nesouvisel s činnostmi vymezenými ve zřizovací listině nebo v zákoně, kterým bylo zřízeno, čímž došlo k neoprávněnému použití prostředků státního rozpočtu, a tím k porušení rozpočtové kázně ve výši 3 224 000,- Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce