Ministryně Šlechtová: Dostupnější muzea a knihovny - na to vše se můžeme těšit

27.08.2016 18:50

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo z Integrovaného regionálního operačního programu výzvu k předkládání projektů, které spadají pod integrované územní investice (dále jen „ITI“). Týká se zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví v nejvýznamnějších městech České republiky. Pro výzvu je připraveno téměř 1,15 miliard korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Ministryně Šlechtová: Dostupnější muzea a knihovny - na to vše se můžeme těšit
Foto: MMR
Popisek: Karla Šlechtová

„Revitalizace památek, modernější a lidem dostupnější muzea a knihovny. Na to vše se můžeme těšit díky nové výzvě v našem operačním programu, kdy příjemci podpory jsou převážně vlastníci jednotlivých památek,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Vyhlášená výzva je zaměřená na revitalizaci a zatraktivnění památek, zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO, památek zařazených na Indikativní seznam světového dědictví UNESCO v kategorii kulturní dědictví, národních kulturních památek k 1. lednu 2014, a památek evidovaných v Indikativním seznamu národních kulturních památek k 1. lednu 2014. Součástí projektu může být zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků, zpřístupnění dosud nezpřístupněných částí památkově chráněných objektů či modernizace jejich sociálního zázemí. Muzea mohou čerpat podporu na zvýšení ochrany sbírkových fondů, konzervování a restaurování sbírkových předmětů, zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků, odstraňování přístupových bariér, digitalizaci a digitální evidencí sbírek, zabezpečení a osvětlení objektů nebo na rekonstrukce stávajících a budování nových expozic a depozitářů. Podpořena mohou být muzea, která splňují všechny podmínky: muzeum je zřizováno státem nebo krajem, spravuje sbírku podle zákona o ochraně sbírek muzejní povahy a průměrná návštěvnost muzea, vypočítaná jako průměr za léta 2013, 2014 a 2015, překročila 30 000 návštěvníků.
 
Krajské knihovny mohou využít podporu na zvýšení ochrany, konzervování, restaurování a digitalizace knihovních fondů, na zvýšení bezpečnosti návštěvníků, odstraňování přístupových bariér nebo zabezpečení a osvětlení objektů. Financovat lze rekonstrukce stávajících a budování nových depozitářů nebo modernizaci a výstavbu nezbytných objektů sociálního, technického a technologického zázemí. Příjemci podpory mohou být, vlastníci památek nebo subjekty s právem hospodaření kromě fyzických osob nepodnikajících; vlastníci muzeí nebo subjekty s právem hospodaření nebo krajské knihovny zřízené příslušným orgánem kraje nebo knihovny, které plní funkci krajských knihoven.
 
„Realizace projektů je možná na území Hradce Králové, Pardubic, Ostravy a Olomouce a ve funkčním zázemí těchto měst. Přesné vymezení území pro realizaci projektů je uvedeno v integrovaných strategiích ITI. Nositelé těchto strategií a zprostředkující subjekty mohou ještě upřesnit podmínky pro realizaci projektů. Žadatelé si pak připraví projektový záměr, který předloží Pracovní skupině Řídicího výboru ITI. Ten rozhodne, zda je záměr v souladu se schválenou integrovanou strategií,“ dodala ministryně Šlechtová.
 
Zpracování žádosti o podporu v MS2014+ je možné provádět po vyhlášení výzvy zprostředkujícího subjektu ITI. Realizace projektů musí být ukončena do data uvedeného ve výzvě nositele ITI a zprostředkujícího subjektu ITI, nejpozději do 30. 6. 2023. Podrobné informace o výzvě jsou zveřejněny zde. (odkaz na web IROP).  

Pozn.: Integrované územní investice jsou jedním ze tří integrovaných nástrojů, které v programovém období 2014-2020 slouží k soustředěné podpoře rozvoje vybraných území. Integrované územní investice představují nástroj pro zajištění udržitelného městského rozvoje, který se bude realizovat v největších metropolitních oblastech celostátního významu včetně jejich funkčního zázemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.