Ministryně Šlechtová: Evropská obranná agentura pořídí sedm tankovacích letounů

05.05.2018 21:06

V sobotu 5. května se ministryně Karla Šlechtová zúčastnila v bulharské Sofii neformálního zasedání ministrů obrany EU. Tématy byly společné unijní projekty v rámci Evropské obranné agentury (EDA) a Stálé strukturované spolupráce (PESCO) a obranná spolupráce s NATO a OSN.

Ministryně Šlechtová: Evropská obranná agentura pořídí sedm tankovacích letounů
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová, exministryně obrany

„Jedním ze čtyř vlajkových programů Evropské obranné agentury je společné pořízení sedmi tankovacích letounů. Dosud je v něm pět zemí a i my se připojíme, protože podobné vlastní kapacity nemáme," uvedla Karla Šlechtová.

Dalším z klíčových nejen pro EU, ale i NATO, je projekt Military Mobility. V jeho rámci evropské země v příštích letech chtějí investovat do dopravní infrastruktury.

„Společnou snahu o vylepšení evropských dálnic, silnic a přístavů vítám. Zlepší to nejen průchodnost v případě vojenských přesunů, ale usnadní to i cestování všem obyvatelům a návštěvníkům Evropy," řekla ministryně.

Karla Šlechtová na jednání znovu zmínila nutnost zjednodušení směrnice EU, která by zrychlila pořizování vojenského materiálu. Česká republika a ona osobně se dle jejích slov aktivně hlásí k vedoucí úloze v tomto procesu. Zároveň ministryně vyzvala k otevření diskuse o bojových uskupeních EU a možnosti jejich nasazení.

V poslední části jednání se za přítomnosti zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerové a tajemníka OSN pro mírové operace Jean-Pierre Lacroixe řešily perspektivy spolupráce v misích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

23:07 Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovac…