Ministryně Šlechtová: Jedna a půl miliardy korun přiblíží sociální služby klientům

28.08.2016 18:51

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlašuje další z řady výzev k předkládání projektů v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP). Výzva je zaměřena na přeměnu velkých ústavů sociálních služeb do menších komunitních center. V současném programovém období se jedná již o druhou výzvu programu IROP, kterou Ministerstvo pro místní rozvoj podporuje proces transformace ústavních zařízení v České republice. K dosavadní ústavní péči tak může vzniknout alternativa v podobě poskytování sociálních služeb u klientů doma nebo v blízkosti jejich bydliště. Žadatelé mohou žádosti o podporu podávat od 12. září 2016.

Ministryně Šlechtová: Jedna a půl miliardy korun přiblíží sociální služby klientům
Foto: MMR
Popisek: Karla Šlechtová

„Blízkost domácího prostředí představuje pro spoluobčany, kteří využívají sociální služby, důležitou roli v samotné péči. Díky naší aktuální výzvě se značně rozšíří možnosti v poskytování sociálních služeb. Ať již přímo u klientů doma, nebo v blízkosti jejich obydlí. Chceme tak, aby kvalitní a hlavně dostupný servis vedl k brzkému zapojení do běžného života a pevnému zdraví,“uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Příjemci podpory mohou být kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, organizace zřizované nebo zakládané kraji, obcemi nebo dobrovolnými svazky obcí, organizační složky státu a jejich příspěvkové organizace, nestátní neziskové organizace, církve a církevní organizace. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj je pro tuto výzvu připraveno 1,5 mld. Kč.
 
Podporovány budou služby typu osobní asistence, pečovatelské služby, podpora samostatného bydlení, tísňová péče, sociální rehabilitace, průvodcovské a předčitatelské služby apod. Dotaci bude možno získat i na výstavbu denních či týdenních stacionářů, chráněného bydlení, sociálně terapeutických dílen, center denních služeb, domovů se zvláštním režimem apod.  
 
Výzva č. 49 v rámci IROP s názvem „Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II.“ je aktivitou specifického cíle 2.1 Zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi.
 
Žadatelé mohou žádosti o podporu podávat od 12. září 2016 do 31. května 2017. Doba realizace projektu může být maximálně do 31. 12. 2022.

Více informací k výzvě naleznete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …