Ministryně Šlechtová: Na podporu bydlení poskytneme v příštím roce půl miliardy korun

07.11.2015 12:30

V souladu s platnou Koncepcí bydlení ČR do roku 2020 vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj pro rok 2016 opět podprogramy programu Podpora bydlení. Žádosti je možné podávat od 9. listopadu 2015. Ze státního rozpočtu bude k dispozici celkem 485 milionů korun.

Ministryně Šlechtová: Na podporu bydlení poskytneme v příštím roce půl miliardy korun
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Jedná se o nenávratné dotace, které pomohou zvyšovat dostupnost bydlení a také jeho kvalitu. Cesta k vysněnému bydlení totiž není vždy jednoduchá, proto věřím, že dotace z toho programu pomohou lidem najít tu správnou cestu k pohodlí domova,“ uvedla ministryně Karla Šlechtová.  

Jedná se o následující soubor podprogramů:

  • Regenerace sídlišť, kde se dotace poskytuje na úhradu části nákladů na vybrané akce spojené s regenerací sídliště (např. úprava komunikací, veřejných prostranství, odstranění bariér, vybudování prostor pro rekreační aktivity). Příjemcem dotace je obec, na jejímž území se nachází sídliště o velikosti minimálně 150 bytů postavené v období od roku 1945 do roku 1990. Dotace se poskytuje až do výše 70 % uznatelných nákladů, max. však 4 mil. Kč na jednu akci. Příjemcem dotace je obec.
  • Podporované byty, kde je umožněn vznik tzv. pečovatelských bytů, vstupních bytů a výstavba Komunitních domů seniorů. Podpora se poskytuje na výstavbu nebo pořízení podporovaných bytů určených pro sociální bydlení osob, které jsou znevýhodněny v přístupu k bydlení příjmově a na výstavbu bytů pro osoby znevýhodněné vysokým věkem či špatným zdravotním stavem. Dotace se poskytuje až do výše 600 tis. Kč na jednu bytovou jednotku. Příjemcem dotace mohou být vyjmenované právnické osoby, včetně obcí (neplatí pro vstupní byty).
  • Olověné rozvody, kde se dotace ve výši až 20 tis. Kč na jednu bytovou jednotku poskytuje vyjmenovaným vlastníkům trvale užívaných staveb pro bydlení. Cílem je snížení zdravotně závadného olova v pitné vodě.
  • Bytové domy bez bariér, kde se podpora poskytuje ve formě dotace na odstraňování bariér (bezbariérové úpravy vstupu do domu a výstavba výtahů v bytovém domě, který jím není vybaven) ve starší bytové zástavbě. Příjemcem dotace jsou vyjmenovaní vlastníci bytových domů. Dotace se poskytuje ve výši až 50 % z celkových nákladů, max. 800 tis. Kč v případě výstavby výtahu a max. 200 tis. Kč v případě bezbariérových úprav.

Výzva na tento soubor podprogramů je vyhlášena od 1. 11. 2015. Příjem žádostí bude možný od 9. 11. 2015 do 15. 1. 2016. Informace o programu najdete zde.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).