Ministryně Šlechtová: Naším cílem je vyvážený rozvoj území, který přispěje k inteligentnímu růstu České republiky

20.12.2015 16:12

Ministerstvo pro místní rozvoj otevřelo výzvy k předkládání žádostí o podporu strategií Integrovaných územních investic (ITI) a strategií Integrovaných plánů rozvoje území (IPRÚ), vyhlášených na konci listopadu. Tyto nové nástroje budou využity v celostátně nejvýznamnějších metropolitních oblastech a aglomeracích včetně jejich funkčního zázemí. Žadatelé mohou předkládat své strategie od 1. ledna 2016.

Ministryně Šlechtová: Naším cílem je vyvážený rozvoj území, který přispěje k inteligentnímu růstu České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v této souvislosti připomenula, že integrované nástroje přispějí k dosažení vyšší kvality strategického plánování: „Naším cílem je vyvážený rozvoj území, který přispěje k inteligentnímu a udržitelnému růstu České republiky. Využití integrovaných nástrojů předjímá přenesení odpovědnosti za plánování, řízení a částečně také za rozhodování do území.“

Hlavním smyslem integrovaných nástrojů je mobilizovat a soustředit evropské fondy, národní a v řadě případů i soukromé zdroje do městských oblastí, kde mohou prostřednictvím logických souborů investic v daném území přispět k řešení nejpalčivějších problémů a reagovat na rozvojové potřeby v oblasti dopravy a mobility, podpory inovací, vzdělávání, trhu práce, životního prostředí nebo také kulturního dědictví. Předkladateli strategií do výzvy mohou být tzv. jádrová města zpracovávající integrované strategie rozvoje území, která byla schopna vytvořit relativně široká partnerství v jednotlivých regionech.

Největší města a jejich partneři se v rámci schválených integrovaných městských strategií mohou ucházet o rezervaci prostředků na realizaci strategií v objemu cca 34 mld. Kč v případě nástroje ITI a cca 10 mld. Kč v případě nástroje IPRÚ. První strategie bude možné předkládat od 1. ledna 2016 prostřednictvím monitorovacího systému MS2014+.  První výzvy na integrované projekty pak Ministerstvo pro místní rozvoj očekává ve 2. čtvrtletí příštího roku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.