Ministryně Šlechtová: O financování bydlení je zájem a úvěry jsou spláceny

12.01.2017 16:20

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2017 k výroční zpráva a účetní závěrce Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2015

Ministryně Šlechtová: O financování bydlení je zájem a úvěry jsou spláceny
Foto: MMR
Popisek: Karla Šlechtová, ministryně obrany

Vážený pane předsedo, vážené dámy poslankyně, vážení pánové poslanci,

dovolte, abych přednesla zprávu k výroční zprávě a účetní závěrce Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2015. V podstatě SFRB funguje již 15. rokem a tady se domníváme, že tato výroční zpráva potvrzuje, že fond si umí udržet roli efektivního hráče na poli bytové politiky v České republice. V roce 2015 byla poskytována podpora bydlení formou zvýhodněných úvěrů na opravy a modernizace bytových domů, společných prostor a bytů v těchto domech a také na opravy a modernizace vlastního bydlení pro mladé. Pokračovalo poskytování úvěrů na výstavbu nájemních bytových domů. Ke konci roku byl úspěšně završen program Jessica a je namístě také krátká rekapitulace.

Během dvou let SFRB uzavřel 153 úvěrových smluv v celkové hodnotě přes 601 mil. Kč. Podpořil tak realizaci projektů společenství vlastníků bytových družstev a municipalit za bezmála 1 mld Kč. Finance byly využity na rekonstrukce a modernizace bytových domů nebo na zřízení či rekonstrukci sociálního bydlení.

Vedle finanční podpory fond také rozvíjel podporu informační. Portál o bydlení se neustále rozšiřoval o nové odkazy a záložky vztahující se k problematice bydlení a tím také získávat vyšší návštěvnost a informace o činnosti Státního fondu rozvoje bydlení. Ve spolupráci např. s Českým vysokým učením technickým v Praze, fakultou architektury, fakultou stavební vznikl projekt - vzorové projekty nájemních domů seniorského bydlení a jejich modelové parametry. Jedná se o ucelený dokument k výstavbě domů pro seniory, ve kterém lze kromě samotných projektů a stavebních výkresů také nalézt informace k posouzení záměrů na jeho počátku, stanovení stavebních nákladů, finanční návratnosti projektu a také k provozním nákladům fungujícího domu.

Tady z této analýzy nám např. také vyšlo zřízení (?), které jsem následně zřídila na MMR, a to je dotace na komunitní domy pro seniory.

Ve sledovaném období byly uzavřeny smlouvy o poskytnutí úvěrů v rámci programu Panel 2013 plus v objemu 585 mil. Kč na opravu více než 4100 bytů. V oblasti výstavby nájemních bytů byly uzavřeny smlouvy za téměř 80 mil. Kč na výstavbu 83 bytů. V programu úvěrů pro mladé rodiny na opravy a modernizace stávajícího bydlení bylo uzavřeno 139 smluv v objemu 21 mil. Kč.

Co se týká příjmů fondu, tak schválený rozpočet SFRB na rok 2015 v oblasti příjmů činil 886 mil., skutečné příjmy fondu v roce 2015 dosáhly částky 994 mil. Kč, to je o 12 % vyšší než příjmy rozpočtované. Zde bych to ráda vysvětlila. Vliv na vyšší objem příjmů měl především vyšší objem splátek z poskytnutých úvěrů z titulu předčasného splácení úvěrů a také příjmy z vratek dotací poskytnutých v předchozích letech.

O financování bydlení z úvěrových programů fondu je zájem a poskytnuté úvěry jsou žádně spláceny.

Co se týká výdajů fondu, v případě výplat dotací se jednalo o mandatorní výdaje vyplývající ze smluvních závazků fondu z předchozích let, jejichž výši už nelze měnit. K těmto výplatám došlo ve výši 802 mil. v případě úrokových dotací v programu podpory rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů, tzv. program Panel, 34 mil. u dotací mladým lidem formou snížení jistiny při narození dítěte ve výši 30 tis. Kč. Výplaty dotací byly částečně kryty přijatou dotací ze státního rozpočtu ve výši 129 mil. Kč, ta zbývající část byla realizována z aktivit Státního fondu rozvoje bydlení.

Do výdajů se nám také promítly náklady na realizaci podpor a správní náklady, kde došlo k zásadním úsporám. Náklady na realizaci podpor činily 86 mil. Kč, z toho 80 mil. poplatky ČMZRB, což je opravdu vysoká suma, kterou řešíme, za administraci programu Panel. Rozpočtem schválená výdajová položka ve výši 154 mil. Kč byla čerpána z 55 % a k úspoře došlo i v rámci správních výdajů fondu v objemu 52 mil. Programové výdajové položky schváleného rozpočtu roku 2015 byly z převážné části naplněny a v rámci jednotlivých programů byly vyplaceny podpory v celkové výši 1 mld. 568 mil. Kč.

Výroční zpráva a účetní závěrka fondu byly řádně projednány výborem fondu a schváleny dozorčí radou, vládou České republiky byla výroční zpráva a účetní závěrka fondu odsouhlasena dne 30. 3. 2016.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.