Ministryně Šlechtová: Podpoříme muzea a zpřístupníme jejich sbírky částkou přesahující 2 miliardy korun

11.02.2016 10:49

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlašuje další výzvu k předkládání projektů v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP).

Ministryně Šlechtová: Podpoříme muzea a zpřístupníme jejich sbírky částkou přesahující 2 miliardy korun
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Výzva je zaměřena na muzea zřizovaná státem nebo krajem a podpoří tak kulturní rozvoj v České republice. Díky ní tak dojde k zefektivnění ochrany a využívání sbírek a jejich zpřístupnění.

„Česká republika má bohatou historii, díky čemuž se dochovalo mnoho sbírek, které jsou známkou našeho kulturního bohatství. Nemyslím tím jen pohled do dějin, máme i mnoho krásných novodobých sbírek. O ty je třeba ale pečovat, abychom nemuseli být svědky toho, jak se na nich podepisuje čas. Chci tak podpořit například podmínky pro restaurování sbírkových předmětů, zajištění bezpečnosti návštěvníků a zvýšení ochrany cenných sbírek,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Podpora je zaměřena na zvýšení ochrany sbírkových fondů, konzervování-restaurování sbírkových předmětů, zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků, odstraňování přístupových bariér, digitalizaci a digitální evidencí sbírek, zabezpečení a osvětlení objektů nebo na rekonstrukce stávajících a budování nových expozic a depozitářů. Příjemci podpory mohou být vlastníci muzeí nebo subjekty s právem hospodaření podle zápisu v katastru nemovitostí. Výzva č. 21 „Muzea“ je vyhlášena v rámci specifického cíl 3.1 IROP „Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví“.

Podpořena mohou být pouze muzea, splňující kumulativně všechny následující podmínky: muzeum je zřizováno státem nebo krajem, dále musí muzeum spravovat sbírku dle zákona o ochraně sbírek muzejní povahy a rovněž musí být splněna podmínka, že průměrná návštěvnost muzea, vypočítaná jako průměr za léta 2013, 2014 a 2015, překročila 30 000 návštěvníků. Projekty musí být realizovány mimo území hl. m. Prahy.

Z Evropského fondu pro regionální rozvoj jsou pro tuto výzvu připraveny 2,1 mld. Kč. Maximální výše celkových výdajů na jeden projekt je 123,3 mil. Kč. Minimální výše celkových způsobilých výdajů na projekt jsou 3 mil. Kč. Žadatelé mohou žádosti o podporu podávat od 29. února 2016 do 31. července 2016.

Více informací k výzvě naleznete zde

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.