Ministryně Šlechtová: Pohled na neudržované památky je vždy smutný. Nyní se dočkají obnovy díky nové výzvě v IROP

24.11.2015 9:40

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlašuje již třináctou výzvu k předkládání projektů v Integrovaném regionálním operačním programu. Výzva je zaměřena na revitalizaci vybraných památek. Podpořeny budou například obnovy památek, opatření vedoucí k zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků, zpřístupnění dosud nezpřístupněných částí památkově chráněných objektů či modernizace jejich sociálního zázemí. Pro tuto výzvu jsou připraveny celkem tři miliardy korun.

Ministryně Šlechtová: Pohled na neudržované památky je vždy smutný. Nyní se dočkají obnovy díky nové výzvě v IROP
Foto: mmr.cz
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

„Česká republika má bohatou historii a velké množství památek, o které je třeba pečovat. Pohled na neudržované památky je vždy smutný, a proto věřím, že tato podpora zaměřená na obnovu, respektive revitalizaci a zatraktivnění našich nejvýznamnějších památek, napomůže k překonání působení času,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. 
 
Podpora je zaměřena na revitalizaci a zatraktivnění památek zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO, památek zařazených na Indikativní seznam světového dědictví UNESCO v kategorii kulturní dědictví, národních kulturních památek k 1. lednu 2014 a památek evidovaných v Indikativním seznamu národních kulturních památek k 1. lednu 2014. Příjemci podpory mohou být vlastníci památek nebo subjekty s právem hospodaření (podle zápisu v katastru nemovitostí) kromě fyzických osob nepodnikajících. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj jsou pro tuto výzvu připraveny 3 mld. Kč. Předmětem podpory nebudou komerční turistická zařízení jako volnočasová zařízení, lázeňské provozy, ubytovací a stravovací zařízení.
 
Maximální výše celkových výdajů je 123  282 000 Kč pro památky zařazené na Indikativní seznam světového dědictví UNESCO v kategorii kulturní dědictví, pro národní kulturní památky a památky evidované v Indikativním seznamu národních kulturních památek k 1. lednu 2014, respektive 246 565 000 Kč pro památky zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO. Minimální výše celkových způsobilých výdajů na jeden projekt je 5  mil. Kč.
Výzva č. 13 „Revitalizace vybraných památek“ je vyhlášena v rámci specifického cíl 3.1 IROP „Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví“.
 
Žadatelé mohou žádosti o podporu podávat od 30. listopadu 2015 do 31. března 2016. Projektové záměry a žádosti bude možné konzultovat s kontaktními pracovníky Centra pro regionální rozvoj České republiky v jednotlivých krajích, tyto kontakty jsou k dispozici na stránkách http://www.crr.cz/cs/crr/kontakty-iop-irop/    .
 
Na adrese www.dotaceEU.cz/IROP jsou vždy v den vyhlášení výzvy zveřejněna Specifická pravidla pro žadatele a příjemce. Žádosti o podporu budou předkládány v elektronické podobě v aplikaci MS2014+ na adrese https://mseu.mssf.cz    . Harmonogram dalších plánovaných výzev IROP na rok 2015 a 2016 je k dispozici na  webových stránkách  http://www.dotaceEU.cz/cs/Microsites/IROP/Dokumenty.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.