Ministryně Šlechtová: Rozšíří se možnost sociálních služeb přímo u klientů doma nebo v blízkosti jejich obydlí

06.10.2015 7:32

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo další z řady výzev k předkládání projektů v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP). Výzva je zaměřena na přeměnu velkých ústavů sociálních služeb do menších komunitních center. K dosavadní ústavní péči tak může vzniknout alternativa v podobě poskytování sociálních služeb u klientů doma nebo v blízkosti jejich bydliště.

Ministryně Šlechtová: Rozšíří se možnost sociálních služeb přímo u klientů doma nebo v blízkosti jejich obydlí
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Pro naše spoluobčany, kteří jsou nuceni využívat sociální služby je velmi důležité, aby nemuseli být v ústavech, ale dostávalo se jim potřebné péče přímo u nich doma. Díky naší aktuální výzvě se značně rozšíří možnosti v poskytování sociálních služeb. Ať již přímo u klientů doma, nebo v blízkosti jejich obydlí. Podporujeme tak nejen servis a komfort pro ně, ale také jejich zapojení do běžného života,“uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Příjemci podpory mohou být kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, organizace zřizované nebo zakládané kraji, obcemi nebo dobrovolnými svazky obcí, organizační složky státu a jejich příspěvkové organizace, nestátní neziskové organizace, církve a církevní organizace. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj je pro tuto výzvu připraveno 1,7 mld. Kč.
 
Podporovány budou služby typu osobní asistence, pečovatelské služby, podpora samostatného bydlení, tísňová péče, sociální rehabilitace, průvodcovské a předčitatelské služby apod. Dotaci bude možno získat i na výstavbu denních či týdenních stacionářů, chráněného bydlení, sociálně terapeutických dílen, center denních služeb, domovů se zvláštním režimem apod.  
 
Výzva č. 7 v rámci   IROP s názvem „Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování“ je aktivitou specifického cíle 2.1 Zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi.
 
Žadatelé mohou žádosti o podporu podávat od 30. října 2015 do 31. března 2016. Projektové záměry a žádosti bude možné konzultovat s kontaktními pracovníky Centra pro regionální rozvoj České republiky v jednotlivých krajích, tyto kontakty jsou k dispozici na stránkáchhttp://www.crr.cz/cs/crr/kontakty-iop-irop/    .
 
Na adrese www.dotaceEU.cz/IROP jsou vždy v den vyhlášení výzvy zveřejněna Specifická pravidla pro žadatele a příjemce.
 
Žádosti o podporu budou předkládány v elektronické podobě v aplikaci MS2014+ na adrese https://mseu.mssf.cz    .
Harmonogram dalších plánovaných výzev IROP na rok 2015 je k dispozici na  webových stránkách http://www.dotaceEU.cz/cs/Microsites/IROP/Dokumenty

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.