Ministryně Šlechtová: U monitorovacího systému jsme se dohodli na užší spolupráci

25.09.2016 13:17

Další pravidelné jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy) se uskutečnilo v Praze pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky a zodpovědných ministrů. Rada projednala návrh revize Dohody o partnerství, aktuální stav monitorovacího systému, stav plnění předběžných podmínek a další aktuální otázky spojené s čerpáním fondů EU.

Ministryně Šlechtová: U monitorovacího systému jsme se dohodli na užší spolupráci
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Nejdůležitějšími body jednání byl návrh revize Dohody o partnerství pro programové období 2014-2020 a další postup při řešení podnětů na rozvoj monitorovacího systému. Revize Dohody byla vyvolána změnami v programech, již schválenými změnami ve finančních ukazatelích Programu rozvoje venkova a zejména přesunem prostředků ve výši 2 mld. Kč z operačního programu Doprava do programu Životní prostředí,“ uvedla k jednání ministryně Karla Šlechtová. „U monitorovacího systému jsme se dohodli na užší spolupráci mezi resorty a MMR,“ dodala ministryně Šlechtová.
 
Pravidelným bodem programu Rady je téma tzv. předběžných podmínek, které musí ČR do konce roku 2016 splnit. Dosud má Česká republika splněno 31 podmínek; z toho již 26 verifikovala Evropská komise, 5 podmínek na verifikaci čeká, 8 podmínek je splněno částečně a 1 podmínka zůstává nesplněná – jedná se o Infrastrukturu přístupových sítí nové generace. Rada také projednala další otázky spojené s čerpáním ESI fondů, včetně nezbytných úprav českého právního rámce.
 
Ministryně Šlechtová také informovala účastníky jednání Rady o aktuálním stavu čerpání evropských prostředků. Celková výše finanční podpory, která je již smluvně přidělena úspěšným žadatelům činila k 31. srpnu 2016, činí 50,8 mld. Kč (EU podíl), což představuje více než 8 % z celkového objemu prostředků pro programové období 2014–2020. Nejvíce financí bylo dosud rozděleno v  programech Zaměstnanost, Program rozvoje venkova a Výzkum, vývoj a vzdělávání. Účastníci jednání také projednali aktuální stav monitorovacího systému, připravovanou novelu zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, ve znění pozdějších předpisů, a stav přípravy centrální varianty pro finanční nástroje.
 
Rada pro ESI fondy je poradním orgánem vlády v oblasti koordinace pomoci z ESI fondů a schází se k diskusi nad aktuálními otázkami pravidelně, přibližně každé dva měsíce. Na programu jednání Rady jsou pravidelně předkládány návrhy řešení závažných problémů a řízení rizik v programech, stejně jako systémová opatření nutná pro řádné a efektivní čerpání evropských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice