Ministryně Šlechtová: Varovný scénář nelze chápat jako hodnocení současné vlády

16.02.2015 9:06

Možnost nedočerpání až 85 miliard korun z evropských fondů v závěru programového období 2007 až 2013, kterou analytické útvary MMR sestavily a které ministryně Karla Šlechtová představila na posledním zasedání vlády, nelze chápat jako aktuální výsledky čerpání dotačních programů natož jako hodnocení jakékoli vlády, ale jen jako varovný scénář, který by mohl při započítání všech okolností a náhod nastat.

Ministryně Šlechtová: Varovný scénář nelze chápat jako hodnocení současné vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

MMR jako národní koordinátor analyzuje a hodnotí čerpání jednotlivých programů a několikrát do roka předkládá vládě odborné materiály, v nichž navrhuje opatření ke zlepšení čerpání. Evropské fondy ale fungují s určitou setrvačností, takže dopady konkrétního kroku se zpravidla projeví až s ročním i delším odstupem.

"Každý zodpovědný manažer si nechává průběžně zpracovávat komplexní scénáře, aby mohl činit nejlepší možná strategická rozhodnutí. Řízení státu se v tom nijak neliší. Prozíravá a zodpovědná vláda musí být připravena i na krajní varianty, které mohou nastat, a učinit vše, aby snížila rizika, která v této pokročilé fázi čerpání ještě lze ovlivnit," konstatuje ministryně Šlechtová.

"Tvrdit proto, že předložený varovný scénář chce poškodit obraz vlády či České republiky, je nesmysl. Spíše se podívejme do nedávné minulosti, kdy špatnými postupy a snad i určitou lehkomyslností byly státu způsobeny miliardové ztráty nedočerpáním dotací z fondů EU.

Úkolem materiálu, s nímž jsem seznámila vládu, bylo prioritně působit apelativně na důslednou kontrolu v době ukončování jednotlivých programů a tedy na přijetí všech opatření, která nám zajistí úspěšné dočerpání dotací.

Pevně věřím, že současná vláda je v otázce čerpání evropských fondů soudržná a všichni společně učiníme maximum, abychom z programů zachránili, co se dá," shrnuje ministryně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…