Ministryně Šlechtová jednala v Bruselu o evropských dotacích

22.11.2015 6:21

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová tento týden v Bruselu zastupovala Českou republiku na jednání Rady pro obecné záležitosti věnované politice soudržnosti. Výstupem jednání jsou společné závěry Rady ke zjednodušování pravidel pro evropské dotace, vyhodnocení iniciativy přeshraniční, nadnárodní a meziregionální spolupráce INTERREG a diskuze o přechodu k nízkouhlíkovému hospodářství za přispění EU fondů. Během jednání zástupci evropských států vyjádřili také kondolenci Francii.

Ministryně Šlechtová jednala v Bruselu o evropských dotacích
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Česká republika vítá aktivitu Evropské komise k zjednodušování pravidel politiky soudržnosti. Chceme jasně definovaná pravidla a prostředí, které poskytnou příjemcům i dalším aktérům dostatečnou jistotu při realizaci projektů i implementaci programů. Klíčová je též preventivní role auditů. Navrhla jsem proto také, aby se tato jednání nekonala nejen dle potřeb, ale abychom vytvořili princip setkávání na pravidelné bázi. Díky zkušenostem máme s čím do evropské diskuze přispět,“ vyjádřila se k jednání ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Rada hodnotila i 25 let úspěšné realizace iniciativy  INTERREG, která posiluje integraci a spolupráci mezi regiony v Evropě. Pro kraje a obce jde o důležité téma lokální a regionální podpory se strategickým přesahem. Programy přeshraniční spolupráce s českou účastí jsou jedny z nejúspěšnějších v celé EU.

Diskutoval se také příspěvek politiky soudržnosti k přechodu ekonomik členských států na nízkouhlíková hospodářství. Díky systému různých podmínek a legislativních úprav má politika soudržnosti přesah mimo země s podprůměrným HDP v EU, a to do konkrétních oblastí životů občanů ČR, kde lze šetřit (např. investicemi do zateplování domů nebo do udržitelné a integrované dopravy ve městech).

Poznámka:

Rada pro obecné záležitosti zajišťuje soudržnost práce Rady ve všech složeních. Je odpovědná za řadu oblastí, které přesahují jednotlivé politiky, mezi něž patří rozšiřování EU a přístupová jednání, přijímání víceletého finančního rámce (sedmiletého rozpočtového plánu EU), politika soudržnosti, záležitosti týkající se institucionálního uspořádání EU a další otázky, jimiž ji pověří Evropská rada.

V Radě pro obecné záležitosti zasedají převážně ministři pro evropské záležitosti ze všech členských států EU dle příslušného tématu. Evropskou komisi v závislosti na projednávaných tématech zastupuje příslušný komisař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…