Ministryně Valachová: Co se týká mateřských škol, musejí poskytovat vzdělávací činnost, to není nic nového

10.03.2016 18:31

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 3. 2016

Ministryně Valachová: Co se týká mateřských škol, musejí poskytovat vzdělávací činnost, to není nic nového
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Vážený pane předsedo, vážená paní poslankyně, vážení poslanci. Dovolte, abych odpověděla na interpelaci paní poslankyně Novákové. Co se týká mateřských škol, tak jsou to školská zařízení, která jsou zapisována do školského rejstříku, a jejich hlavní podstatou je poskytování vzdělávací činnosti. Co se týká rámcového vzdělávacího programu, toto není nic nového. Na základě toho samozřejmě mateřské školy dlouhodobě fungují, existují, asi to víme všichni.

Pokud s týká obav, které jsem vyrozuměla z té interpelace, to znamená do jaké míry bude toto harmonizovat s lesními školkami, tak na základě včerejšího schválení budou mít lesní školky nově možnost, kterou doposud neměly, zapojit se do vzdělávacího systému, stát se školským zařízením, a tedy se i zapsat do školského rejstříku. Já to pokládám za velký posun, co se podařilo za toho půl roku vyjednat. Ale samozřejmě z hlediska rovnosti budou muset splňovat přiměřeně ke své povaze všechny povinnosti jako ty školky ostatní. Z hlediska "úlev", které přirozeně mají, a to byl ten princip nalezení té shody, ony nemají stavbu, takže logicky nemusí splňovat ty stavebně technické požadavky. Nicméně co se týká vzdělávací činnosti, bezpečnosti dětí nebo hygienických předpokladů, tak ty budou muset splňovat přiměřeně těm podmínkám vzdělávání v tom, řekla bych, otevřeném bezestavebním prostředí.

A co se týká konkrétního ověření stanoviska, tak ty dílčí podmínky budou stanoveny prováděcím předpisem, ke kterému tedy dojdeme ke shodě s Ministerstvem zdravotnictví. A samozřejmě to bude přiměřené tomu, co lze požadovat po lesních školkách z hlediska provozu tak, jak probíhá.

My samozřejmě víme, že povětšinou jsou děti, řekla bych, ve venkovní přírodě, nicméně využívají k zajištění vzdělávání v tuto chvíli určité "stavby", které jsou ale většinou stavbami dočasného charakteru. Také se koordinujeme s Ministerstvem zemědělství, protože víme, že vypsali určitý rozvojový program z hlediska výstavby takových ne úplně obvyklých způsobů, kde lze vzdělávání poskytovat z hlediska volné přírody. To znamená, že tam je program jurt, což zní trošku exoticky, ale samozřejmě i k tomu budeme přihlížet.

Takže v tomto duchu bych se opovážila požádat o mírné posečkání. A já se budu snažit, abych prostřednictvím školského výboru ve Sněmovně informovala všechny kolegy a kolegyně ze školského výboru, jakým způsobem postupujeme v tom prováděcím předpisu. A z hlediska toho startu změny školského rejstříku máme ještě čas. Takže jestli můžu dát příslib z hlediska těch konkrétních požadavků, tak do měsíce. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…