Ministryně Valachová: EK navrhne v následujících dvou letech deset opatření

14.12.2016 12:54

Projev na 3. schůzi Senátu dne 14. 12. 2016

Ministryně Valachová: EK navrhne v následujících dvou letech deset opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Předkládám materiál s názvem Nová agenda dovedností pro Evropu. Jedná se o představení rámcových pozic ke Sdělení Evropské komise k nové agendě dovedností pro Evropu a k návrhu doporučení k zavedení záruky k získání dovedností a k návrhu doporučení k revizi Evropského kvalifikačního rámce pro celoživotní učení.

Společným tématem těchto tří rámcových pozic je podpora zlepšování dovedností, tedy toho, co lidé znají, čemu rozumějí a co jsou schopni dělat. Evropská komise při přípravě zastřešujícího sdělení vycházela z předpokladu, že dovednosti jsou odrazovým můstkem pro zaměstnatelnost a prosperitu. Získají-li lidé patřičné dovednosti, budou mít všechny předpoklady pro to, aby si našli práci a jakožto sebevědomí a aktivní občané využili svého veškerého potenciálu.

Evropská komise zároveň navrhne v následujících dvou letech 10 opatření. Těmito deseti opatřeními jsou: Záruka k získání dovedností, Revize rámce pro klíčové kompetence, Návrhy Komise podporující modernizaci odborného vzdělávání a přípravy, Koalice pro digitální dovednosti a pracovní místa, Revize evropského rámce kvalifikací, Nástroje pro vytvoření dovedností pro sféru státních příslušníků třetích zemí, Revize rámce Europassu, Postupy ohledně účinných způsobů, jak řešit odliv mozků, Plán pro odvětvovou spolupráci v oblasti dovedností a Iniciativa pro sledování uplatnitelnosti absolventů terciárního vzdělávání.

K dnešnímu dni Evropská komise detailně představila jen tři z výše jmenovaných opatření. Je to Záruka k získání dovedností, Revize evropského rámce kvalifikací a Revize rámce Europassu. Jedná se o ambiciózní iniciativu a Česká republika souhlasí s jejími klíčovými východisky.

Prvním z již představených opatření je Návrh doporučení k zavedení záruky k získání dovedností. Druhým z již představených opatření je Návrh doporučení k revizi Evropského kvalifikačního rámce pro celoživotní učení.

Tyto právě prezentované rámcové pozice, tak jak je Senát projednává, připravilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí a Úřadem vlády a byly také intenzivně konzultovány rovněž se zástupci sociálních partnerů.

Finální verze těchto tří rámcových pozic byla schválena na výboru pro záležitosti EU na pracovní úrovni dne 13. září 2016 a dále byly projednány v senátním výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice dne 6. října 2016 a v senátním výboru pro záležitosti EU dne 2. listopadu 2016.

Dovolím si tady předložit k projednání tuto novou agendu dovedností pro Evropu Senátu Parlamentu České republiky.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce