Ministryně Valachová: Fandím mateřským a základním školám při fakultních nemocnicích

03.05.2017 16:20

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová navštívila Královéhradecký kraj a zdejší školy, sportoviště pro děti a mládež a univerzitu.

Ministryně Valachová: Fandím mateřským a základním školám při fakultních nemocnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

Ministryně zahájila návštěvu ve Fakultní nemocnici a její „škole v postýlce“, tedy v Mateřské a Základní škole při Fakultní nemocnici Hradec Králové. Ocenila kvalitu poskytovaného vzdělávání i to, že se takto škola stará ročně o vzdělávání 2500 dětí, které jsou hospitalizovány v nemocnici.

„Fandím mateřským a základním školám při fakultních nemocnicích. Jejich financování musí mít zvláštní pravidla a pravidlo financování podle počtu dětí je zvlášť nesmyslné u tohoto typu škol. Nápravu jsme zajistili od školního roku 2018/2019 změnami financování školství, nicméně ještě do této doby chci financování těchto škol zvýhodnit," uvedla ministryně.

Ministryně v průběhu návštěvy zhlédla zázemí učitelů i vychovatelů, podpořila rozšíření prostoru pro vzdělávání, ocenila venkovní prvky a debatovala s malými pacienty. „Děkuji všem kolegyním a kolegům za jejich skvěle odváděnou práci a vzdělávání dětí podle jejich individuálních potřeb.“

Dalším místem návštěvy bylo sportoviště TENIS-CENTRUM DTJ HK pro děti a mládež v Královéhradeckém kraji, které ministerstvo školství podpořilo formou dotace, a také Fotbalového klubu Hradec Králové a jeho Fotbalové akademie. Zde si ministryně spolu s žáky akademie a hejtmanem Jiřím Štěpánem zkusila motivační fotbalový pokřik klubu.

„Oceňuji dlouhodobou práci trenérů klubu i podporu města a kraje Fotbalové akademii. Ministerstvo sportovní centra dětí a mládeže podporuje novými dotačními programy,“ dodala ministryně.

Návštěvu ukončila ministryně besedou se studenty a učiteli Univerzity Hradec Králové. Studenti i učitelé se nejvíce zajímali o poslední kroky ministerstva ve zlepšení ohodnocení učitelů pedagogických fakult a zlepšení jejich postavení, o nastavení pravidel pro budoucí maturitu z mateřského a cizího jazyka a matematiky a o start budoucích změn financování vysokých škol. Za nejzásadnější besedující označili nutnost zvýšení rozpočtu pro vysoké školství pro udržení konkurenceschopnosti s univerzitami v zahraničí.

1

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…