Ministryně Valachová: Financování sportu není ohroženo

13.05.2017 7:32

Sportovní svazy dostanou v červnu jako zálohu nejméně 50% dotace minulého roku, financování sportu tak není ohroženo. Program na financování svazů bude kvůli transparentnosti vyhlášen znovu.

Ministryně Valachová: Financování sportu není ohroženo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

V následujících dnech budou také odeslány peníze na kluby dětí a mládeže, kde se dotace rozdělují podle počtu dětí. Připravena je dále mimořádná finanční podpora na významné sportovní akce jako mistrovství Evropy a mistrovství světa a na olympijskou příprava sportovců. Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová se na tom dnes dohodla s Národní radou pro sport.

„Národní rada pro sport se v tuto chvíli usnesla na tom, že vyzvala FAČR, aby bezodkladně předložil Radě podrobnou zprávu o svém vnitřním financování. Do té doby, než se seznámíme s těmito detailními podklady, nebudeme postupovat dál z hlediska toho, jak bude FAČR financován,“ uvedla ministryně. Zároveň budou zrušeny všechny expertní komise a ustaveny nové.

Namísto zrušeného investičního programu je připraven nový dotační program. Vyhlášen bude co nejdříve, v programu se bude rozdělovat jedna miliarda korun. Program podpoří jak malé sportovní akce a kluby, tak akce do 20 milionů korun. Dále budou posíleny sportovní kluby a tělovýchovné jednoty, financování významných sportovních akcí a reprezentace u rezortních sportovních center. „Tento program plně reaguje na všechna doporučení například Nejvyššího kontrolního úřadu z minulosti,“ dodala ministryně Valachová.

„Národní rada pro sport mě jednohlasně pověřila k tomu, abych vyzval premiéra republiky, aby nepřijímal demisi paní ministryně, protože si myslíme, že ty principy a ten systém rozdělování dotací tak, jak byly nastavené paní ministryní, jsou správné, a že si myslíme, že by bylo velmi dobře, aby paní ministryně svoji misi, kterou jsme schopni jednoznačně hodnotit minimálně z pohledu sportu, nastartovala velmi dobře a byli bychom rádi, kdyby ji tak dokončila,“ sdělil po jednání Rady předseda ČOV Jiří Kejval.

„Chtěl bych poděkovat paní ministryni, že chce řešit tu situaci promptně a velice rychle tak, aby mimo jiné příprava na tu největší soutěž, která nás teď z hlediska olympijských sportů čeká, to znamená z hlediska Zimních olympijských her, byla nenarušena,“ uvedl sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.