Ministryně Valachová: Máme návod, jak smluvně ošetřit vztah žáků a zaměstnavatelů

09.11.2015 9:12

Doporučení k smluvním vztahům mezi žákem a zaměstnavatelem:

Ministryně Valachová: Máme návod, jak smluvně ošetřit vztah žáků a zaměstnavatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo Doporučení k zabezpečení jednotného postupu při uzavírání smluvního vztahu mezi zaměstnavatelem a žákem střední školy nebo studentem VOŠ, kteří se připravují pro potřeby konkrétního zaměstnavatele.

Vznik souboru dokumentů obsahujícího návrhy smluvních vztahů vychází z Nových opatření na podporu odborného vzdělávání z ledna 2013. Jedním z úkolů bylo dokončit ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí metodiku pro aplikaci legislativních možností v oblasti dobrovolného vztahu mezi zaměstnavatelem a žákem střední školy nebo studentem vyšší odborné školy, kteří se odborně připravují pro potřeby zaměstnavatele.

Doporučení k zabezpečení jednotného postupu při uzavírání smluvního vztahu mezi zaměstnavatelem a žákem střední školy nebo studentem VOŠ proto obsahuje vzory dohod o poskytnutí motivačního příspěvku pro nezletilé i zletilé žáky a studenty, a také postup při uzavírání smluvního vztahu mezi zaměstnavatelem a žákem nebo studentem.

„Jsem ráda, že můžeme dát zaměstnavatelům i žákům a jejich zákonným zástupcům návod, jak smluvně ošetřit jejich vzájemný vztah, a navíc je motivovat v jejich odborné přípravě pro praxi,“ sdělila k vydanému doporučení ministryně školství Kateřina Valachová.

Ministerstvo školství připravilo tato opatření na základě požadavků zástupců zaměstnavatelů, kterými jsou Svaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářská komora ČR, Agrární komora ČR a další odborné asociace. Cílem opatření je podpořit motivaci zaměstnavatelů poskytovat žákům a studentům, kteří se připravují pro jejich potřeby, kvalitní personální a materiálně-technické podmínky pro realizaci praktického vyučování, a také motivační příspěvek. Ten může mít formu prospěchového stipendia, příspěvku na školní stravování, na cestovné, na ubytování ve školských ubytovacích zařízeních nebo příspěvku na pořízení osobních ochranných pracovních prostředků a dalších pracovních pomůcek.

Doporučení a vzory zde:

Doporuceni.pdf
Vzor_dohoda nezletilého zaka a zamestnavatele.pdf
Vzor_dohoda plnoletého zaka a zamestnavatele.pdf

Blžší informace zde: http://www.msmt.cz/vzdelavani/stredni-vzdelavani/doporuceni-k-zabezpeceni-jednotneho-postupu-pri-uzavirani

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů