Ministryně Valachová: Musíme pracovat na tom, aby si lidé pedagogů vážili

06.10.2015 13:37

Ministryně Valachová se včera vyjádřila k Mezinárodnímu dni učitelů:

Ministryně Valachová: Musíme pracovat na tom, aby si lidé pedagogů vážili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Mezinárodní den učitelů připadá od roku 1994 rozhodnutím organizace UNESCO na 5. října. Ten náš, český Den učitelů, má však tradici mnohem delší. Oba tyto pedagogické svátky u nás spojuje již několik let anketa o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos, kterou mohu poprvé v novém ročníku jako ministryně podpořit.

Světový i národní den učitelů je věnován pedagogům právě proto, abychom si připomněli důležitost tohoto povolání. Jsou to právě učitelé, kteří se velkou měrou podílejí na výchově a vzdělávání nových generací. Při svých cestách po regionech, které jsem započala v září, potkávám spoustu báječných a skvělých pedagogů. Zároveň si ale uvědomuji, že mnozí z nich často nepracují v úplně ideálních podmínkách. Usiluji ale o jejich zlepšení a v neposlední řadě i o zvýšení platů.

Musíme také společně pracovat na tom, aby si lidé pedagogů vážili a aby právě tato profese byla vnímaná jako potřebná a respektovaná.  Jsou to totiž právě učitelé, kdo může udělat ze školy bezpečné a přátelské místo, kde jsou všichni vítáni a kde má každý stejnou příležitost.

Dnes proto vyzývám českou společnost, abychom začali vnímat pedagogy jako partnery, kteří se významnou měrou podílejí na naší budoucnosti tím, že vychovávají a vzdělávají naše děti. Učitelkám i učitelům za jejich kolikrát nelehkou a často nedoceněnou práci velmi děkuji.

Kateřina Valachová, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…