Ministryně Valachová: Novela propojí potřeby dítěte, školy a finance na jejich zajištění

01.02.2016 7:28

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydává další materiály k náběhu novely školského zákona. Především jde o harmonogram kroků ke společnému vzdělávání a odpovědi pro rodiče. Začátkem týdne také vyjde Průvodce ředitele společným vzděláváním.

Ministryně Valachová: Novela propojí potřeby dítěte, školy a finance na jejich zajištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

MŠMT také finalizovalo vyhlášku k § 19 školského zákona, která stanovuje pravidla a náležitosti zjišťování vzdělávacích potřeb žáků se speciálními vzdělávacími potřebami včetně žáků nadaných a organizaci jejich vzdělávání. V polovině února 2016 bude vydán revidovaný rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, který upravuje vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Do konce března budou postupně vydány vyhlášky k poskytování poradenských služeb, k výkaznictví a sběru dat a novely vyhlášek pro předškolní vzdělávání, základní školy a střední školy, které upravují např. počty dětí ve třídách.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy také prodlužuje termín pro rediagnostiku dětí, které již nyní využívají podpůrná opatření – rediagnostika bude probíhat do 1. září 2018. Žáci, kteří se v současné době vzdělávají podle přílohy rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání pro žáky s lehkým mentálním postižením na druhém stupni základní školy, mohou své vzdělávání na základní škole dokončit podle této přílohy do 1. září 2020.

„Účinnost novely školského zákona o 1. září 2016 nepředstavuje žádnou revoluční změnu, naopak změny budou mít postupný náběh. Právě proto jezdíme do regionů, hovoříme s pedagogy, řediteli, zástupci krajů. Hlavní přínos novely spočívá v tom, že přinese do školství více finančních prostředků a jasně propojí potřeby dítěte, školy a finance na jejich zajištění,“ uvedla ministryně Kateřina Valachová.

Od března 2016 budou probíhat informační semináře pro ředitele škol a školských zařízení k novele školského zákona, k zajištění podpůrných opatření a organizace výuky žáků. Ministryně Valachová také do poloviny února dokončí výjezdy do krajů, kde se setkává s řediteli a zřizovateli škol k problematice zajištění společného vzdělávání dětí. „Vnímáme obavy z terénu, které se týkají změn spojených s novelou školského zákona. Je zřejmé, že změny je potřeba dobře vysvětlovat a poskytnout ředitelům i učitelům všechny potřebné informace. Za hlavní přínos novely školského zákona považuji jasné propojení dítěte s finančními prostředky a tedy celkové zlepšení finanční situace ve školství,“ komentuje přípravu změny předseda školských odborů František Dobšík. 

Další informace ke společnému vzdělávání:

Harmonogram kroků ke společnému vzdělávání

Otázky rodičů

Více informací zde:
http://www.msmt.cz/o-webu-msmt/spolecne-vzdelavani

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.