Ministryně Valachová: Statut Národního akreditačního úřadu bude v nejbližší době projednávat vláda

30.09.2016 8:35

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová společně s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a rektory vysokých škol odstartovali nový akademický rok na Akademii múzických umění.

Ministryně Valachová: Statut Národního akreditačního úřadu bude v nejbližší době projednávat vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Letošní akademický rok přináší začátek významné změny ve vysokoškolském prostředí – v účinnost vstupuje novela zákona o vysokých školách, která zavádí zejména nový systém akreditací. „V tuto chvíli jsme zvládli všechny legislativní nezbytnosti – máme ustavený Národní akreditační úřad s plně funkční Radou i administrativním zázemím i všechny potřebné předpisy, stanovující oblasti vzdělávání, profil absolventa, práci s potřebnými registry. Statut Národního akreditačního úřadu bude v nejbližší době projednávat vláda. Je jasné, že nový systém bude nabíhat postupně,“ zmínila v projevu ministryně školství. 

Nový systém akreditací přináší vysokým školám další zvýšení jejich autonomie – institucionální akreditace umožní školám, aby si samy akreditovaly studijní programy. „Vnímám to jako velkou šanci pro rozvoj vysokých škol i zvyšování kvality vzdělávání. Samozřejmě to znamená i zvýšení odpovědnosti za vlastní systém zajišťování a hodnocení kvality,“ dodala ministryně Valachová.

Zároveň připomněla, že se podařilo narovnání rozpočtu vysokých škol a zastavit jeho reálný pokles, dochází také ke zvýšení výdajů na výzkum, vývoj a inovace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…