Ministryně Valachová: Zhoršení maturantů není třeba přikládat zásadnější význam

19.05.2016 22:39

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) zveřejnilo výsledky didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky v jarním zkušebním období 2016. V matematice a cizím jazyce došlo oproti loňsku ke zlepšení, v českém jazyce naopak k mírnému zhoršení.

Ministryně Valachová: Zhoršení maturantů není třeba přikládat zásadnější význam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Didaktický test z českého jazyka konalo v řádném termínu 62 279 maturantů, z nich uspělo 57 034. Maturanti dosáhli průměrné úspěšnosti 65,9 %, tedy o 0,8 procentního bodu nižší než ve stejném období roku 2015. „Jde skutečně o tak mírné zhoršení, že mu není třeba přikládát zásadnější význam," uvedla ministryně Valachová a dodala: "Chci maturantům k jejich výsledkům pogratulovat a věřím, že letošní úspěšná maturita je signálem, že jsme si dokázali zvyknout na její centrální zadávání a že jsou v ní žáci úspěšní. Ráda bych také poděkovala všem učitelům, kteří se na přípravě žáků podílí."

Didaktický test z matematiky konalo v řádném termínu v rámci povinné zkoušky 16 975 maturantů. Úspěšně didaktický test složilo 13 043 z nich. Dosáhli průměrné úspěšnosti 54,3 %, což je o 2,2 procentního bodu vyšší lepší výsledek než v loňském roce. Podle ředitele Cermatu Zíky mohou být lepší výsledky v matematice důsledkem změny vzorku maturantů - matematiku v roce 2016 preferovalo vyšší procento gymnazistů.

Maturitní zkoušky potrvají do 10. června

Didaktického testu z anglického jazyka se zúčastnilo celkem 41 451 maturantů v řádném termínu povinné zkoušky, z nich uspělo 39 080 a dosáhli průměrné úspěšnosti 78,3 %, což znamená zlepšení o o 2,6 procentního bodu oproti jarnímu období 2015. V případě didaktického testu z německého jazyka došlo k meziročnímu zlepšení o 1,6 procentních bodů.

K didaktickým testům povinných zkoušek společné části se v rámci řádného termínu maturitní zkoušky přihlásilo celkem 70 719 žáků, což je oproti loňskému roku o bezmála 4 000 žáků méně. Maturitní zkouška nyní pokračuje ústními zkouškami společné části maturitní zkoušky a zkouškami profilovými a potrvá až do 10. června 2016.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.