Ministryně Válková: Stíháni a obžalováni v kauze Opencard zatím nebyli ti praví

20.03.2014 13:35

Řeč na 7. schůzi PS PČR dne 20. 3. 2014

Ministryně Válková: Stíháni a obžalováni v kauze Opencard zatím nebyli ti praví
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, myslím si, že je to velice významný okamžik, když zde navrhuje poslanec zřízení vyšetřovací komise po všech špatných zkušenostech s vyšetřujícími komisemi resp. s výsledky jejich činnosti v minulosti. Také jsem byla členkou vyšetřujících komisí, takže vím, že to někdy nezáleží na snaze a aktivitě členů, ale na souhře i politických okolností a ochotě orgánů, v tomto případě činných v trestním řízení, spolupracovat.

Jaké ministryně spravedlnosti velice vítám tuto iniciativu. Doporučuji poslaneckému klubu ANO a ostatním koaličním partnerům i opozici, aby se vyjádřila souhlasně. Myslím si, že už vím velmi dobře za ty dva měsíce působení v pozici ministryně spravedlnosti, jak těžce se kontroluje činnost orgánů činných v trestním řízení. Jistě jste zachytili moje snahy o kontrolu státního zastupitelství v kauze Opencard a tunel Blanka. Moje dotazy, opakované, písemné i ústní na nejvyššího státního zástupce ve většině případů obdržím odpověď, že vše je naprosto v pořádku, že se provádí dohled nad činností těchto velmi významných institucí trestního práva resp. trestního řízení. V tomto případě mluvím o státních zastupitelstvích.

A přitom z výsledku jejich činnosti, kterou nepřímo kritizoval již zde zmíněný soudce, pan doktor Sotolář, v souvislosti s jedním z rozsudků, který již padl ve věci Opencard, je zřejmé i právnímu laikovi, že nejsou stíháni a obžalováni zatím ti praví viníci. Přesto, když dodržujeme standardní pravidla trestního řízení a aplikujeme současný nevyhovující zákon o státním zastupitelství, který neumožňuje dostatečně i kontrolu podřízených složek, jak bych si ji představovala i z úrovně nejvyššího státního zástupce i z úrovně Ministerstva spravedlnosti, výsledkem je, že musíme zřizovat určitou náhradu, musíme suplovat roli, která ze zákona přísluší někomu jinému, vyšetřovací komisi.

Takže v každém případě doporučuji kladné posouzení přijetí návrhu usnesení, které zde pan poslanec Huml přednesl. Současně si myslím, že zde nic nebrání poměrnému zastoupení, které zde bylo snad označeno paritním, ale jde o poměrné zastoupení, v komisi, které odpovídá volebním výsledkům, a proto ho považuji za naprosto legitimní. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…