Míth (ODS): Bojujme i proti malým blbostem vlády. „Dobrotrusné“ zákony nás ohrožují

21.02.2017 14:50

Tak nám už několik měsíců platí zákon přikazující o svátcích uzavřít prodejny větší než 200 metrů čtverečních. Jeden z řady mnoha zákonů, které rychle za sebou ubírají naší svobodu.

Míth (ODS): Bojujme i proti malým blbostem vlády. „Dobrotrusné“ zákony nás ohrožují
Foto: ODS
Popisek: Jaroslav Míth

Od jiných omezujících, přikazujících a nakazujících zákonů se trochu liší. Zatímco o zákazu kouření v putykách se bouřlivě diskutuje celá léta, šikanování živnostníků je socialistický evegreen, tak za zákazem prodeje o některých státních svátcích nikdo silný ani nestál! Při vší úctě, odborový svaz pokladních ani církev dnes nemůžeme považovat za silné politické hráče. Zdá se, že jde o další ze série „dobrotrusných“ zákonů, zdánlivě spadlých jaksi odnikud.

A jaké že byly ty vznešené důvody pro jeho přijetí? Odpočinek pracujících nebo dodržování Desatera?

Ano, ve středověku to bylo jiné. To bylo málo feudálů, málo farářů a velmi, velmi mnoho poddaných zemědělců. Ti žili rytmem ročních období a týdne. A bylo správné, že církev prosazovala volnou neděli a nějaké ty církevní svátky už proto, aby někteří feudálové své poddané nesedřeli z kůže. A kostel byl tehdy také jedinou kulturní institucí – písmo, výtvarné umění, předčítání, zpěv, hudba.

Svět se však změnil. Nejdříve museli být k dispozici celý týden lékaři, veterináři. Pak následovali další a další pracovníci od energetiků, plynařů, zaměstnanců vodovodů a kanalizací přes policisty a vězeňské dozorce, vojáky, pracovníky v dopravě, ve spojích, ale i v zábavě – divadla, kina, sport a paradoxně konče i u farářů. Ti musí do práce každou neděli a o Vánocích mají noční.

Nemá snad ani smysl vyjmenovávat všechna negativa tohoto zákona. Omezení možnosti nakupovat, zaměstnanci měli za práci o svátcích příplatky (některé rodiny budou bez těch příplatků docela v problému) atd.

Hodně falešný je argument o možnosti být na svátky doma. To u krámů o výměře 199 m2 problém není? A u těch tisíců a tisíců jiných profesí ten problém také není?

Netřeba nám „dobrotrusných“ zákonů. Když je vůle, tak je cesta. Postavme se proto proti dalším takovýmto nesmyslů. Dříve než si na to salámové ukrajování svobody zvykneme.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.