Míth (ODS): Pachatelé dobra a jejich paradoxy

08.07.2015 9:00

Ani v tom nejhorším snu by mě nenapadlo, kolik lidí doslova posedlých pácháním dobra se pohybuje v našich luzích a hájích.

Míth (ODS): Pachatelé dobra a jejich paradoxy
Foto: ODS
Popisek: Jaroslav Míth

Ani v tom nejhorším snu by mě nenapadlo, kolik lidí doslova posedlých pácháním dobra se pohybuje v našich luzích a hájích. Do té doby, než jsem se stal radním pro oblast školství, jsem měl o tomto světě vybudovaném na dotacích jen velmi nejasnou představu. Nyní jsem bohudík (či spíš bohužel?) chytřejší.

Jak jsem se mohl při své stávající práci přesvědčit, jsou to v jádru laskaví a hodní lidé, ale ve svých představách jsou velmi naivní a nepraktičtí. Většina z nich bohužel nikdy v pravém slova smyslu nepracovala. Po získání diplomu na nějaké humanisticky zaměřené škole se naplno ponořili do svého spásonosného světa a od té doby vymýšlí, jak přes společnost zachrání svět.

Mezi těmito lidmi převažuje naprosto lichá představa, že stát může a vlastně i má určovat jedincijeho životní cestu a nahrazovat mu rodinu. Jakkoli schopný státní úředník přitom není schopen jen tak od stolu bezchybně určit, co je správné pro dítě pocházející z dysfunkční rodiny. Žádný sebelepší zákon ani správně vyplněný formulář nemůže nahradit péči a výchovu rodičů. Nic na tom nezmění desítky projektů pocházejících z dílny agilních aktivistů.

Tyto jistě dobře myšlené aktivity velmi často jdou proti přírodním zákonům a lidské přirozenosti. V zaslepené víře pomáhat potřebným ignorují skutečnost, že nejdůležitější jsou pro dítě rodiče a prostředí, které je obklopuje. Až po tom následuje škola a další vnější atributy. Jako nemůže škola sama o sobě výchovně beze zbytku působit na dítě, tak ani stát není schopen napravit chyby, které dělají samotní rodiče dítěte. Přestaňme si dělat iluze o tom, že kreativní projekt může úspěšně integrovat jedince bez pomoci jeho a jeho nejbližších rodinných příslušníků. Navíc by na sebe stát ani takové závazky brát neměl. Také v tomto případě by nám mělo jít v prvé řadě o svobodu a svobodnou vůli jedince.

Jednání s těmito věčnými pachateli dobra jsou složitá a málokdy se podaří dosáhnout konsenzu. Levicoví blouznivci se upřou na svůj cíl a nic jiného je nezajímá.

Státe, vstupuj lidem do jejich soukromí a ty to úředníku všechno zařiď "Však ono to nějak dopadne.“ Tito lidé žijí v představě, že šíření neskonalého dobra je podstatou státu. Takový stát je pro ně zaopatřovacím ústavem, jenž může bez problémů nahradit rodinu. Kolik zaručeně úspěšných skupinových terapií a psychologicko-sociologických dýchánků by mohlo vzniknout a zachránit potřebné, kdyby se v tom ti dotěrní úředníci pořád nešťourali a jen automaticky dávali na projekty schvalovací razítka!

Těmto dobrodincům se skutečně těžko vysvětluje, že základ musí být vždy v individualitě jedince, rodině a stát nastupuje až jako poslední instance. Stát se může snažit, jak chce, ale bez prvotního vkladu jedince a rodiny, je sebelépe prezentovaná integrační snaha jen prázdným plácnutím do vody. Dokud budeme řešit jen následek a nikoli příčiny, nic se k lepšímu nezmění. Dokud lidé sami nepřijmou zodpovědnost za své životy a budou se spoléhat pouze na stát a jeho dotované projekty, nepohneme se z místa.

Čím dříve si to naši převážně levicoví nadšenci ve vládě i mezi obyčejnými lidmi uvědomí, tím lépe pro nás pro všechny. V neposlední řadě se budou mít konečně lépe ti skutečně potřební, kteří se mezi řádky těch bezvadně napsaných záchranných projektů jaksi ztrácejí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích