Míth (ODS): Pane Babiši, všici nekradnů aneb co mně vadí na EET

25.01.2017 6:36

Možná to bude znít z úst mě coby člena ODS a radního pro školství na Praze 4 překvapivě, ale za největší problém nepovažuji samotné zavedení EET. Děsivá je ale složitost administrace a celý ten moloch, co se kolem něj vytvořil.

Míth (ODS): Pane Babiši, všici nekradnů aneb co mně vadí na EET
Foto: ODS
Popisek: Jaroslav Míth

Proč, když hlásaným motem EET je řádný výběr daní a daňová efektivita, ho doprovází taková byrokratická neefektivita? A když už to samo neumí, proč tedy neulehčí a neubere nesmyslů někde jinde?

Menší podnikatelé a firmy mají jen omezený počet rukou a nejsou schopní už pokrýt všechny ty nemožné lhůty a termíny, hlášení, potvrzení, kontroly, revize atd. Pokud už Sobotkova vláda EET zaváděla, měla tím výrazně zjednodušit systém a regulaci podnikatelské činnosti. Pak by i jeho přijetí bylo v úplně jiném gardu a já ho vzal možná na milost.

Ale co chcete od systému, kterému do rodného listu dali, že ho zavádí, protože přece „všici kradnú“. Ne, „všici“ rozhodně „nekradnú“, pane ministře. Na rozdíl od vás většina lidí chodí do práce, vydělává těžce peníze, horko těžko splácí úvěry a hlavně nedostává od státu štědré dotace na cokoliv.

Uvažovali někdy Babiš a spol. nad tím, kdo by živil přebujelý státní aparát, kdyby do něj každý rok nepumpovali své peníze lidé podnikající na své vlastní triko? Úřady a státní instituce nevydělávají peníze, ale používají peněz nás daňových poplatníků. Bohužel až příliš často je na tom vidět staré otřepané heslo „z cizího krev neteče“. Když majitelé malých hospod na venkově vidí, kolik miliard ročně z jejich daní se doslova ztratí například v neziskovém sektoru, proč by měli s radostným úsměvem a písní na rtech chodit na finančák?

Drtivá většina z nich tak se skřípěním zubů přesto činí. Rok od roku stát přichází s dalšími opatřeními, regulacemi a papírováním, které je nutí se místo na samotný byznys soustředit na únavnou a ubíjející administraci. A k tomu jsou ještě nazývání ministrem financí zloději a podvodníky. Tím samým člověkem, jehož firma podváděla při získání dotací na výstavbu Čapího hnízda. Člověk přece nezačíná podnikat proto, aby celý den strávil vypisováním hlášení, reportů a ještě se bál, že když se zpozdí, přistane mu na hřbetu karabáč státního drába.

Dokud se stát nepřestane vozit po těch, kdo jej financují, nikam se nikdy neposuneme. Oboustranný vztah může fungovat jen tehdy, pokud v něm panuje také oboustranná důvěra. Pokud snad měla tento stav zlepšit právě EET, měla jí doprovázet masivní deregulace.To se však nestalo. Proto ani EET nepovede k vyšší chuti platit daně a ochota být loajální ke svému státu se opět sníží.

Minimálně do konce roku bude nejasné, jestli měla Babišem naordinovaná léčebná kúra v podobě EET nějaký smysl či šlo jen o výkřik do tmy. Buď přinese do státní pokladny deset či patnáct miliard korun a šéf ANO bude za krále, nebo vše skončí naprostým fiaskem a kromě stovek zrušených hospod se žádný efektivnější výběr daní konat nebude. Osobně bych si zatím nevsadil ani na jednu variantu. Výsledek bude „něco mezi“ a mám trochu obavy, že jako obvykle se skutečná fakta ztratí pod nánosem obviňování, mlžení či vyložených lží.

Psáno pro blog.idnes.cz

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.