Míth (ODS): Proč není vhodná přímá demokracie?

01.04.2018 17:39

Jsou opravdu silné argumenty proti. Ty však dnes bohužel ve veřejné debatě příliš nezaznívají. A naopak hlasité falešné argumenty proti přímé demokracii zastupitelskou demokracii podlamují.

Míth (ODS): Proč není vhodná přímá demokracie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený místopředseda pražské ODS Jaroslav Míth

Politický systém té které země je složitý ekosystém svého druhu. Buduje se léta a zásadní změny by měly být prováděny uvážlivě. Neměli bychom účelově měnit pravidla a už vůbec nevyrábět legislativní kočkopsy.

Je správné, že poté co jsme chaoticky v úlitbě médiím do systému zastupitelské demokracie zavedli přímou volbu prezidenta, se po zkušenosti s přímou demokracií další destrukce státu zodpovědní politici bojí. Tedy i současných návrhů na zavedení referenda, přímé volby starostů a kdoví koho všeho.

Tato obava je správná, ale většina protiargumentů jde špatným směrem, ba co víc, je až hloupě a vrchnostensky povýšená a tudíž i kontraproduktivní.

Argumentem proti referendu není, že lid je „hloupý“, a proto rozhodovat mohou jen vyvolení „moudří“. Volby negenerují samé moudré poslance. Argument o hlouposti obyčejných voličů je totiž ve svém důsledku argumentem proti volebnímu právu jako takovému a lidé to tak cítí.

Argumentem není ani jistě dobře myšlená věta pana Gazdíka, že jeho stará maminka může rozhodovat o stavbě továrny u nich na vsi, ale ne o zahraniční politice, protože o ní nemá dost informací a ani není odborník. Je přece prvotní povinností politické representace, aby měl volič dost informací! To politik v kampani, ať už volební nebo referendové přece musí seznámit voliče se svými argumenty a návrhy. A demokracie je z podstaty věci vláda laiků, ne profesionální vyvolené kasty.

Co je tedy hlavním argumentem proti přímé demokracii?

Je jím hlavní cíl zastupitelské demokracie. A tím není nic menšího než odstranění a překonání největšího společenského rozporu-tedy nalezení společností nejakceptovatelnějšího řešení. Tedy nikoliv nejefektivnějšího nebo ideově nejčistšího řešení. Takové je z povahy věci možné jen v totalitní společnosti. Ale nejpřijatelnějšího pro široké vrstvy. A takové řešení předpokládá vyjednávání representantů jednotlivých společenských skupin, nalézání kompromisů, vzájemných ústupků, vyvažování.

A to na parlamentní úrovni (zaměstnancům dáme tohle, živnostníkům za to ulevíme zde) i na komunální úrovni (tak Horňákům novou střechu na tělocvičně a Dolňákům za to nový chodník).

Něco takového není u přímé demokracie v principu možné. A rozhodnutí v referendu s malou účastí v poměru 50,5 : 49,5 klid do společnosti rozhodně nepřinese.

Pokud však politická representace v zastupování jednotlivých zájmových skupin obyvatelstva selže a marxistickým slovníkem řečeno se z ní stane „třída pro sebe“, pak je oheň na střeše a nedivme se volání po přímé demokracii.

Povýšenecké argumenty používané dnes proti přímé demokracii tento oheň neuhasí, spíš přilejí oleje do ohně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedlová (Zelení): Sociálně ekonomický status rodiny se stává rozhodujícím pro úspěch dětí

23:08 Nejedlová (Zelení): Sociálně ekonomický status rodiny se stává rozhodujícím pro úspěch dětí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k úspěšnosti dětí při přijímacích zkouškách na stře…