Mladí konzervativci: ODS, TOP09 a Svobodní chtějí spolupracovat

13.03.2015 11:04

Petr Fiala, Karel Schwarzenberg a Petr Mach veřejně deklarovali vůli svých politických stran vzájemně spolupracovat. Výsledkem této spolupráce by mohl být společný postup v senátních a krajských volbách v roce 2016. Předsedové pravicových stran se sešli na konferenci, kterou na půdě Vysoké školy CEVRO Institut, uspořádali Mladí konzervativci.

Mladí konzervativci: ODS, TOP09 a Svobodní chtějí spolupracovat
Foto: Mladí konzervativci
Popisek: Mladí konzervativci

Petr Fiala v této souvislosti vyzdvihl dobře fungující spolupráci mezi ODS a TOP09 na půdě Poslanecké sněmovny. „Musíme přemýšlet před dalšími volbami, jak spolupráci ještě zefektivnit a prohloubit. Nemusí dojít ke sjednocení, ale má dojít ke spolupráci. My, jako ODS, budeme hledat všechny možnosti, jak s pravicovými politickými stranami spolupracovat,“ vyzval k další spolupráci na pravici Fiala.

Myšlenku spolupráce českých pravicových stran podpořil i Karel Schwarzenberg, který však varoval před populismem a spoluprací s populistickými formacemi. Za problém rovněž považuje, že: „Mezi pravicovými stranami panuje rivalita, která je vždy větší mezi blízkými, než mezi vzdálenými.“

„Jsme připraveni hledat společné kandidáty pro senátní volby 2016,“ potvrdil zájem Svobodných spolupracovat i Petr Mach. Dále sdělil, že Svobodní v současné době připravují pravidla pro tvoření předvolebních koalic v krajských volbách.

Pro spolupráci i odborníci

V první části konference moderované předsedou Mladých konzervativců Jiřím Fremrem se pro spolupráci vyslovili i zástupci odborné veřejnosti.

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer se tak vyslovil pro spolupráci pravice na půdorysu ODS, TOP09 a Strany svobodných občanů. V opačném případě hrozí podle Langera, postupný úpadek a vymazání pravice z politické mapy. Ve vztahu k volbám v roce 2016 pak Langer poznamenal: „Tam, kde jste schopni se domluvit, tam se domluvte. Tím se to otestuje. Zjistí se, jestli to funguje?!“

K obavám některých z údajných přílišných rozporů pravicových stran v oblasti zahraniční politiky se vyjádřil politolog Petr Sokol. „Zahraniční politiky se lidé nenají. Není to věc, která rozhoduje volby. Rozdíly by se daly překonat,“ glosoval Sokol. Důležité je podle něj, aby strany nepodléhaly duchu doby a bezhlavě nekopírovaly hnutí ANO. Pravicové strany by měly spolupracovat formou určité aliance, jako tomu je třeba ve Švédsku. Strany se nerozpustí jedna v druhé, ale budou postupovat podle toho, jak to dané volby dovolí.

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda pak varoval před propojováním byznysu a politiky, jak to můžeme v současné době vidět na příkladu hnutí ANO. Takové propojování podle Kovandy vede k vyprazdňování politiky. „Nemůžete mít dlouhodobě stranu, která se opírá pouze o marketing, ale nemá dobře rozpracovanou programovou náplň,“ řekl doslova Kovanda.

Mladí konzervativci jsou zapsaným spolkem (dříve občanské sdružení), který sdružuje mladé lidi se zájmem o politiku a konzervativní a liberální myšlení. MK byli založeni již roku 1991 a jejich řady prošli například Jan Zahradil, Jiří Pospíšil, Ivan Langer nebo i Petr Mach. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Mladí konzervativci

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.