Mladí sociální demokraté: Bojkotujme nakladatelství Naše vojsko

07.04.2017 18:11

Mladí sociální demokraté dnes otevřeným dopisem vyzvali nakladatelství Naše vojsko, aby neprodleně odstranilo z internetového prodeje zboží s portréty Adolfa Hitlera a Reinharda Heydricha a dalších válečných zločinců a masových vrahů, veřejně se omluvilo a výtěžek z prodeje věnovalo na provoz památníku v Lidicích.

Mladí sociální demokraté: Bojkotujme nakladatelství Naše vojsko
Foto: MSD
Popisek: Mladí sociální demokraté (MSD)

Současně Mladí sociální demokraté vyzvali přední česká knihkupectví a čtenáře k bojkotu nakladatelství do chvíle, než dojde k nápravě.

Již v únoru letošního roku se v českých médiích a na sociálních sítích objevila zpráva, že tradiční české nakladatelství Naše vojsko, jež bylo založeno již v roce 1945, na svém internetovém obchodě nabízí předměty s portrétem Adolfa Hitlera a dalších nechvalně proslulých představitelů totalitních režimů. I přes příslib stažení tohoto zboží ze strany nakladatelství, o kterém referovala MF DNES 22. 2. 2017, je zboží k dnešnímu dni i nadále nabízeno k prodeji a sortiment byl navíc rozšířen i o portréty Reinharda Heydricha, jednoho ze strůjců holocaustu a krvavého kata tisíců českých vlastenců.

Mladí sociální demokraté dnes v reakci na nová zjištění vyzvali nakladatelství otevřeným dopisem, aby neprodleně zboží stáhlo z prodeje, veřejně se omluvilo a výtěžek z prodeje věnovalo na provoz památníku v Lidicích. „Je odporné a zcela zavrženíhodné, že v roce, kdy si celý svět připomene pětasedmdesáté výročí vyhlazení Lidic, zveřejní nakladatelství Naše vojsko trika s Heydrichem. Jde o obzvláště cynické plivnutí do tváře památce obětí nacistické krutosti a zcela zavrženíhodný podnikatelský záměr. Připadá mi, že se museli zbláznit, což dokládá i fakt, že jsou schopni nabízet triko s Heydrichem vedle trika s Masarykem,“ uvedl předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček.

Mladí sociální demokraté požadují po nakladatelství okamžitou nápravu. „Žádáme, aby předměty nesoucí vyobrazení nacistických zločinců okamžitě zmizely z prodeje, aby se veřejnosti a pozůstalým nacistické tyranie dostalo ze strany nakladatelství veřejné omluvy a aby byl výtěžek z prodeje věnován na provoz památníku v Lidicích či na jiný podobný účel,“ říká Hlaváček.

„Nakladatelství Naše vojsko se pohybuje minimálně na hraně trestné činnosti spočívající v propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Je na orgánech činných v trestním řízení, aby posoudily, zda byla skutková podstata naplněna. Je však nanejvýš zřejmé, že nakladatelství vykročilo zcela mimo rámec elementární podnikatelské slušnosti. Rozhodli jsme se proto veřejně vyzvat přední česká knihkupectví a čtenáře k jeho bojkotu a věříme, že se naše výzva setká s úspěchem,“ dodává předseda Mladých sociálních demokratů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.