Mladí sociální demokraté vyzvali Babiše k odchodu z vlády

05.09.2016 19:05

Členové a členky mládežnické politické organizace s více než šestadvacetiletou tradicí si na víkendovém sjezdu v hlavním městě zvolili nové vedení pro následující dva roky. Mladí sociální demokraté rovněž vyzvali ministra financí a předsedu hnutí ANO k podání demise kvůli jeho výrokům o holocaustu a současně podpořili návrh ČSSD k novele zákona o střetu zájmů, který je namířen proti oligarchizaci české politiky. Sjezdu se účastnil mimo jiné i předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Mladí sociální demokraté vyzvali Babiše k odchodu z vlády
Foto: MSD
Popisek: Mladí sociální demokraté (MSD)

Předsedou zapsaného spolku Mladých sociálních demokratů (MSD) byl o víkendu zvolen dosavadní předseda pražské krajské organizace Radek Hlaváček, student Právnické fakulty UK a zastupitel za ČSSD v Praze 3. Funkci mu symbolicky předala dosavadní předsedkyně Lucie Válová. V předsednictvu spolku sdružujícím od roku 1990 mladé lidi od 15 do 35 let nového předsedu doplní ve funkci statutární místopředsedkyně Lenka Peterová z Plzně, Markéta Zahradníčková z Uničova v pozici místopředsedkyně pro hospodaření, zahraniční vztahy spolku bude mít v následujících dvou letech na starosti Matouš Hruška z Prahy. Do funkce řadových místopředsedů spolku byli dále zvoleni Andrea Ioele z Náchoda, Radka Maděrová z Nového Města na Moravě a Jakub Malačka ze Znojma. Ve vedení MSD jsou čtyři muži a tři ženy, věkový průměr činí sedmadvacet let. Předsedkyní Ústřední kontrolní komise MSD byla zvolena Kateřina Peštová z Prahy.

Sjezd MSD kromě voleb řešil i programové otázky. S ohledem na nedávné výroky týkající se bývalého koncentračního tábora v Letech požadují Mladí sociální demokraté, aby ministr financí Andrej Babiš podal demisi. „Nejnovější výrok ministra financí nás všechny šokoval. Je skutečně jedno, co kdo vytrhl z kontextu. Výrok zpochybňující zločiny nacismu zazněl a jeho autor by měl jednoznačně vyvodit osobní odpovědnost a z vrcholné politiky odejít,“ uvedl předseda MSD. Mladí sociální demokraté také podpořili pozměňovací návrh, který k novele zákona o střetu zájmů předložil poslanec Jan Chvojka (ČSSD). „Ostře se vymezujeme vůči kumulaci mediální, ekonomické a politické moci, která ohrožuje základní principy demokratického právního státu,“ dodává Hlaváček.

Mladí sociální demokraté dále odsoudili nedávné homofobní výroky poslankyně Pavlíny Nytrové. Podle nich její výroky poškodily dobré jméno ČSSD i celého sociálnědemokratického hnutí. Sjezd se věnoval i otázce vyjednávání dohody o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP), které mělo v minulých dnech ztroskotat. Mladí sociální demokraté chtějí, aby byl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek při jednáních o dohodě obezřetný a koordinoval pozici se sesterskými sociálnědemokratickými stranami a odbory.

Ke sjezdu promluvil i bývalý člen MSD a současný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dalšími hosty sjezdu byli ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová, náměstkyně ministra zdravotnictví a místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová, místopředseda ČSSD Martin Starec, náměstek pražské primátorky a bývalý předseda MSD Petr Dolínek, předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík, starosta městské části Praha 8 Roman Petrus a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce