Mlejnek (Moravané): Ostatně soudím, že samospráva Moravy musí být obnovena

21.04.2016 10:40

Autor vyzývá k využití mediálního zájmu o Moravu, vyvolaného návrhem překládat ČR do angličtiny jako Czechia, k poukázání na nutnost obnovy samosprávy Moravy v rámci České republiky.

Mlejnek (Moravané): Ostatně soudím, že samospráva Moravy musí být obnovena
Foto: Moravané
Popisek: Moravané

Římský státník Cato Starší údajně zakončoval každý ze svých projevů větou: "Ceterum autem censeo, Carthaginem esse delendam.", neboli "Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno.", a to i v případě těch projevů, které se Kartága, hlavního konkurenta Římské republiky, vůbec netýkaly.

Obdobně by měl každý zodpovědný moravský politik zakončovat své projevy větou: "Ostatně soudím, že samospráva Moravy musí být obnovena." Vyplývá to ze nežádoucího stavu, ve které se naše země, Morava, v posledních několika desítkách let nachází.O vývoji stavu moravské samosprávy se může každý dočíst např. v díle P. Balcárka Státoprávní dějiny Moravy (Brno 1990), o neúspěšných pokusech o obnovu v roce 1949 protiprávně zrušené moravské samosprávy např. v práci J. Pernese Pod moravskou orlicí aneb dějiny moravanství (Brno 1996) a o důvodech, proč by měla mít Morava samosprávu třeba v nově vydané brožuře J. Kupky nazvané Morava v územně správním členění České republiky (Ostrava 2016). Těmto tématům se tedy věnovat nebudu. Každý odpovědný obyvatel Moravy se s nimi může seznámit např. ve výše uvedených knihách, ale i jinde.

V tomto článku bych se rád věnoval současnému dění ohledně Moravy a boje za obnovu moravské samosprávy. Počátkem tohoto měsíce přišel pan ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s nápadem, že by bylo vhodné označovat v angličtině Českou republiku jednoslovným názvem Czechia. V blízké době prý požádá o označování ČR tímto názvem i OSN. Důvodem byla patrně páně ministrova snaha zavrtat se ještě hlouběji do sedacích partií pana prezidenta, který s tímto názvem přišel již dříve a mimo jiné jej propagoval v rámci návštěvy Izraele. Tento připitomělý nápad vzbudil poměrně značný zájem médií a také vyvolal oprávněný odpor velké části obyvatel České republiky. Vedlejším efektem potom bylo, že se zájem médií po dlouhé době upřel také ke straně Moravané, jako k jedinému subjektu, který na současné politické scéně skutečně zastupuje zájmy obyvatel Moravy. Moravané pochopitelně nápad s Czechií odmítli, načež se na některých fórech objevily komentáře typu: "Co vám zase vadí, vždyť i v názvu Česká republika žádná zmínka o Moravě není atp." Ano, skutečně není. Ale proč není?  Hlavně proto, protože od roku 1949 žádný samosprávný ani správní celek tohoto názvu neexistuje. A jak vyplývá z vyjádření premiéra moravského hlavního města Brna, Petra Vokřála (ANO) na Radiožurnálu, tak se Brno dokonce nachází v Čechách (pro ty méně geograficky nadané spoluobčany Čechy jsou ta země západně od našich hranic). Je tedy skutečně možné, že pojem Morava zanedlouho zmizí i z předpovědi počasí a promění se na označení národopisné oblasti východních Čech, asi někde na úrovni Chodska nebo Doudlebska. Možná si říkáte, co se s tím dá dělat?

Myslím, že nadešla možná poslední šance pro Moravu a Moravany, aby se ohradili proti nedůstojnému postavení Moravy v rámci tohoto státu a dožadovali se obnovy komunisty protiprávně zrušené samosprávy. Je sice pravda, jak napsal v minulém týdnu rakouský deník Die Presse, že Moravanů se v tomto státě už dávno nikdo na nic neptá, o to víc je ale nutné, abychom se ozvali sami. Využijme proto oživení mediálního zájmu o moravské téma, které bylo vyvoláno kauzou Czechia a vyslovme opět zřetelně požadavek obnovy moravské samosprávy. Jen tak docílíme toho, aby se Moravanů ještě někdy někdo na něco ptal. Možnost, jak to udělat bude už tuto sobotu (23. dubna 2016), na kterou svolala strana Moravané na 16. hodinu do Brna na náměstí Svobody demonstraci proti Czechii a za moravskou samosprávu. Doufáme, že přijde co možná nejvíce lidí, kterým ještě není osud Moravy lhostejný. Další demonstrace snad budou následovat. A kromě toho je potřeba v nadcházejících krajských volbách podpořit kandidátku strany Moravané. Ostatně soudím, že samospráva Moravy musí být obnovena!

Mgr. Ondřej Mlejnek, Ph.D.

  • Moravané
  • Kandidát do zastupitelstva Jihomoravského kraje
  • místostarosta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů