Mlejnek (Moravané): Stop byrokratizaci!

08.09.2016 18:45

Byrokratizace v České republice překročila únosnou mez. Proto voláme: "Stop byrokratizaci a zelenou úsporám!" Vaši Moravané.

Mlejnek (Moravané): Stop byrokratizaci!
Foto: Moravané
Popisek: Moravané

Politická strana Moravané trvale upozorňuje na neustálý nárůst byrokracie na všech úrovních státní správy a samosprávy. Zatímco o bruselské byrokracii toho bylo napsáno již dost, o byrokratizaci státní správy a samosprávy na úrovni státu (tedy v Praze), čtrnácti gottwaldovských nefunkčních mini-krajů i na úrovni obcí, státní strany takticky mlčí. Ve třetím tisíciletí by člověk v souvislosti s ohromným nárůstem informačních technologií předpokládal přesun větší části byrokracie na internet, značné zjednodušení komunikace státu, krajů a obcí s občany, firmami i dalšími organizacemi a výraznou úsporu papíru a tudíž i peněz daňových poplatníků. Nicméně opak je pravdou. Uvedu jeden ilustrační příklad, který je sice jen kapkou v moři zbytečných nákladů ve veřejné správě, přesto krásně dokumentuje jak se v současném systému zbytečně vyhazují naše peníze.

V souvislosti s blížícími se volbami mají podle Zákona o volbách do krajských zastupitelstev starostové všech obcí povinnost informovat kandidující subjekty nejpozději 45 dní před termínem voleb o počtu a sídlech volebních okrsků. To tvrdí zákon. O tom, jakým způsobem má k informování dojít, zákon nehovoří. V dnešní době by člověk předpokládal, že k informování zmocněnců kandidujících subjektů využijí obce elektronickou úřední desku, v případě zodpovědnějších starostů by se dalo pochopit zaslání požadovaných informací zmocněncům elektronicky na jejich emailové adresy. Proto mě jako zmocněnce strany Moravané v tzv. Moravskoslezském kraji překvapilo, když mně před pár týdny začaly chodit doporučené dopisy z většiny obcí tohoto kraje. Moji kolegové z jiných krajů mně potvrdili, že jsou na tom obdobně. Pro mě osobně to znamenalo povinnost vyzvednout si několikrát po sobě na poště balík dopisů, ze kterých jsem se dověděl informace, které jsem mohl snadno zjistit nahlédnutím na internetovou úřední desku dané obce. Horší důsledek to mělo pro veřejnou pokladnu. Lze si snadno spočítat, že pokud by tímto způsobem postupovaly všechny obce v ČR, stálo by to na poštovném při průměrném počtu 22 kandidátek v kraji, ceně 38 korun za zásilku a celkovém počtu 6331 obcí celkem 5 292 716 Kč. A to jsem ještě nepočítal cenu papíru, tisku a času úřednic, který nad tímto zbytečným úkolem musely strávit. Za tu sumu by se dala v některé z obcí postavit nová hasička nebo třeba opravit stará škola. Proč zástupci obcí takto postupují, mně není jasné. Otázkou je, zda se nejedná o poněkud zvláštní pokus, jak zmenšit ztrátu notoricky špatně hospodařící České pošty.

Na závěr je nutné uvést, že se jedná jen o malou ukázku plýtvání veřejnými prostředky za vlády ministra financí, který tvrdí, že „všeci kradnú“ a že stát je třeba řídit jako firmu. Pokud by tímto způsobem řídil Agrofert, tak by asi brzy zkrachoval. Pokud byste chtěli nějaký příklad opravdu velkého plýtvání, tak lze uvést samotnou existenci čtrnácti nesmyslných a nefunkčních gottwaldovských mini-krajů na místo tří osvědčených historických zemí. Znovuzavedením zemského zřízení bychom kromě úspory několika miliard ročně navíc získali zpět svoji zemi, která nám byla protiprávně ukradena. Snad se někdy v budoucnu dočkáme. První krok k tomu můžeme učinit odevzdáním svého hlasu straně Moravané v nadcházejících krajských volbách. Ostatně soudím, že samospráva Moravy musí být obnovena!

Mgr. Ondřej Mlejnek, Ph.D.

  • Moravané
  • Kandidát do zastupitelstva Jihomoravského kraje
  • místostarosta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.