Mlejnková (Volba pro Semily): Semilané se obávají o svou nemocnici

30.01.2015 10:39

Dne 28. ledna jednalo mimořádné Zastupitelstvo města Semily. Hlavním tématem byla situace v příspěvkové organizaci Nemocnice s poliklinikou v Semilech.

Mlejnková (Volba pro Semily): Semilané se obávají o svou nemocnici
Foto: zivefirmy.cz
Popisek: Nemocnice v Semilech

Jednání se zúčastnili kromě zastupitelů také občané a zaměstnanci nemocnice. Zastupitelé Volby pro Semily požadovali odpovědi na otázky týkající se nemocnice a vyjádřili obavy o budoucí fungování této největší příspěvkové organizace vyvolané přístupem vedení a rady města.

„Zásadní problém vidím v tom, že vedení města svým přístupem zcela destabilizovalo nemocnici. Vyjádřeními proti nemocnici, složením dozorčí rady. Nijak neřešili situaci a nehledali řešení, které by vedlo jednoznačně k uklidnění situace pro zaměstnance i pacienty“, říká Lena Mlejnková, bývalá místostarostka.

Toto stanovisko bohužel zaznělo od paní starostky Ing. arch. Blažkové opakovaně i na jednání mimořádného zastupitelstva. 

http://www.semily.cz/cz/obcan/mesto-semily/samosprava-mesta/video-jednani-zastupitelstva-mesta/

Projednána byla mimo jiné i témata hospodářského výsledku za rok 2013 a 2014, důvody rezignace z funkce ředitelky Ing. Aleny Kuželové, MBA, jmenování ředitele Ing. Slámy (bývalý ředitel Nemocnice Turnov) a požadavek na odvolání člena dozorčí rady Davida Pěničky.

Za zaměstnance nemocnice předal otevřený dopis radě města primář ortopedického oddělení MUDr. Peter Stica, pod který se podepsalo 55 zaměstnanců nemocnice. Dopisem žádá vysvětlení jmenování nového ředitele Ing. Slámy, který byl doposud spojen jen s poškozováním nemocnice a vysvětlení členství v dozorčí radě pana Davida Pěničky, který cíleně šíří od listopadu loňského roku informace poškozující nemocnici.

Samostatnou kapitolou je pak „výběrové řízení“ na firmu, která provádí audit v nemocnici. Tento audit nebyl nijak zdůvodněn a zastupitelé nebyli seznámeni s jeho zadáním. Audit navíc začal být prováděn minimálně o týden dříve, než byl schválen zastupitelstvem.

Podrobněji:

8. 1. 2015 na jednání dozorčí rady nemocnice starostka Ing. arch. Blažková informovala o plánovaném výběrovém řízení na auditorskou firmu, resp. oslovení několika firem. 12. 1. paní starostka ve vyjádření do kabelové televize informovala veřejnost o chystaném výběrovém řízení na auditorskou firmu. 13. 1. si zástupci firmy VGD vyžádali podkladové materiály v nemocnici. 28. 1. zastupitelstvo 11 hlasy z 21 schvaluje doplnění rozpočtového provizoria na 121 tis. Kč. 28. 1. rada města po jednání schvaluje smlouvu/objednávku s firmou VGD. Paní starostka Blažková opakovaně tvrdila, že firmu nevybírala a až po slovech pana ředitele Ing. Slámy přiznala, že firmu vybrala ona na základě doporučení svých známých.

Semilané se obávají o svou nemocnici. Od nástupu nového vedení do funkcí po podzimních volbách je opakovaně ze strany vládnoucí koalice zpochybňována budoucnost nemocnice. Cílem útoků byla ředitelka, která v zájmu nemocnice nabídla svoji rezignaci. Své setrvání podmínila jen koncem pana Davida Pěničky v dozorčí radě. Což byl i požadavek odborů a zaměstnanců nemocnice. Pro vedení města bylo ale důležitější zachování koalice než fungování nemocnice, a tak paní ředitelka skončila. Během několika dní byl jmenován novým ředitelem Ing. Sláma. Bez patřičného vysvětlení, a protože je s ním pro semilskou nemocnici spojeno jen negativní, zaměstnanci nemocnice jsou dále znejistěni. Což vede k podávání výpovědí. Mezitím je zadán podivným způsobem audit, u kterého nikdo nedokáže vysvětlit proč. Snad aby připravil půdu pro „výhodný“ prodej?

Všechny tyto kroky už nemohou být nahodilé. Nové vedení města nemocnici cíleně oslabuje a snižuje její hodnotu a zároveň už otevřeně mluví o hledání strategického partnera. K tomu zadává nesmyslný audit. Může to být náhoda, může to být neschopnost, ale až příliš to vypadá jako záměr zlikvidovat nemocnici.

Nemocnici jsme dokázali udržet v daleko těžších chvílích. Novému vedení se podařilo nemocnici kompletně rozvrátit během třech měsíců.

Svým přístupem současné vedení města dle našeho názoru ohrozilo fungování nemocnice, uměle oslabilo její pozici a důvěru pacientů.

za Volbu pro Semily
Lena Mlejnková

Otevřený dopis Radě města Semily

V Semilech dne 19.1.2015

My, níže podepsaní zaměstnanci Nemocnice s poliklinikou v Semilech (dále také jako "Zaměstnanci"), žádáme Radu města Semily o vysvětlení níže položených dotazů. Současně vyjadřujeme své rozhořčení z vývoje situace kolem naší nemocnice v povolebním období, která je výrazně destabilizující pro nemocnici a přímo tak ohrožující běžný provoz a péči o pacienty.

1. Proč a na základě jakých kritérií byl do funkce ředitele nemocnice jmenován Ing. Tomáš Sláma?

  • nedůvěryhodná osoba pro Zaměstnance, která v roce 2008 zorganizovala odchod týmu ortopédů ze Semil do Turnova. Toto destabilizovalo nemocnici personálně i finančně (následné vynucené zrušení velké ortopedické operativy ze strany VZP, což generovalo ztráty v řádech milionů Kč).
     
  • manažer, který dovedl v roce 2013 končící turnovskou nemocnici k roční ztrátě 26,9 milionu Kč
     
  • manažer, pod vedením kterého došlo k zániku turnovské porodnice
     
  • nedůvěryhodná osoba, která se opakovaně z pozice ředitele turnovské nemocnice, vyjadřovala pro zánik semilské nemocnice
     
  • nedůvěryhodná osoba, po léta aktivně podnikající kroky proti semilské nemocnici
     
  • jakým způsobem je zajištěno, že to tentokrát bude jinak?

2. Proč je i nadále členem Dozorčí rady nemocnice pan David Pěnička?

  • nedůvěryhodná osoba, nedodržující statut mlčenlivosti, kterou je vázán každý člen dozorčí rady nemocnice (zveřejnění obsahu návrhu koncepce, označeného jako důvěrně interní materiál, na sociální informační síti (Facebook))
     
  • nezodpovědná osoba, poškozující svým vystupováním a jednáním semilskou nemocnici (uvádění zjevných nepravd ve svém komentáři, navíc k verzi koncepce, kterou dle domluvy vedení NsP a rady města vůbec neměl mít k dispozici)
     
  • proč nedošlo k odvolání p. Davida Pěničky z pozice člena dozorčí rady nemocnice, které bylo požadováno při osobním jednání dne 5.1.2015 vedením nemocnice, oběma odborovými organizacemi (LOK, ZVOZ) a zástupci jednotlivých oddělení při jednání s vedením města

Zaměstnanci dávají tento dopis na vědomí všem zastupitelům města Semily, bude veřejně přednesen a předán na Zasedání zastupitelstva města Semily, konané dne 28.1.2015 v 17,00 hodin v divadelním sále budovy radnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: semily.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…