Mlich (Svobodní): Číslování dětí – legislativní paskvil tisíciletí?

06.02.2015 19:38

Pracuji ve vývoji ekonomického software. V naší branži právě skončily "žně", protože nejvíc práce máme na přelomu roku.

Mlich (Svobodní): Číslování dětí – legislativní paskvil tisíciletí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Začíná to v půlce prosince, kdy už jsou zákony konečně podepsané a na webech státních institucí se začínají objevovat první formuláře, takže před koncem roku je třeba vydat verzi umožňující po otevření krámu v novém roce vystavit správné daňové doklady. A končí to někdy v půlce ledna, kdy je nejzazší termín k distribuci aktualizace, aby se mzdy za leden už mohly počítat po novém.

Abychom měli zajištěný "kšeft", stačilo by pár kosmetických změn, ať zákazník má důvod platit aktualizaci. Bohužel aktivita poslanců je nezměrná a ty vydělané peníze bývají vždy víc než zasloužené. Akorát je to dost ubíjející práce, ty jejich výmysly se mnohdy ani nedají naprogramovat, až si někdy říkám, že se na tu práci vykašlu a půjdu radši lobbovat do sněmovny.

Letos to bylo obzvlášť výživné. Třetí sazba DPH byla důvodem k totální přestavbě přístupu, kdy dosud v záhlaví dokladu byly údaje o základní a snížené sazbě, a teď máme k dokladu seznam, který může teoreticky být i nekonečný, takže zavedení případné čtvrté sazby už bude obnášet jen její doplnění do seznamu povolených sazeb. Nevadí, že dětské pleny, kvůli kterým byl celý ten cirkus, jsou stále v nejvyšší sazbě. Hlavně, že se platí menší daň z novin. Více o změnách se dočtete třeba zde.

Mimochodem, již dříve byl program totálně překopán, protože původně místo třetí sazby měla vstoupit v platnost sazba 17.5% a jen programátor ví, co to obnáší v cca milionu řádků projektu ověřovat, jestli to, co fungovalo s celým číslem, bude stejně dobře šlapat i s desetinným. Nemluvě o tiskových sestavách, kde bylo potřeba získat místo na další 2 znaky. No nic, už to umíme, takže až to poslance někdy zas napadne, máme hotovo.

Největším kandidátem na vítěze soutěže o legislativní paskvil tisíciletí je letos ale úprava daňového zvýhodnění na dítě. Nesmyslná po věcné stránce a katastrofální z hlediska navýšení byrokratické zátěže.

Každý, kdo někdy měl děti, dobře ví, že největší náklady jsou s prvním dítětem. U těch dalších už to dosahuje sotva 50%, protože postýlka, vanička na koupání, hluboký kočárek, autosedačka kojenecká, sportovní kočárek, chodítko, autosedačka batolecí, tříkolka, sáňky, kolo, brusle, lyže, velká část oblečení atd., to všechno už se nemusí kupovat. I hlídání více dětí je sice náročnější, ale zabírá stejně času.

Když byla dosud na každé dítě poskytována stejná daňová sleva, ve skutečnosti se tím výrazně znevýhodňovalo první dítě ve prospěch těch dalších. A Sobotkovi dobrodějové se rozhodli to první dítě znevýhodnit ještě víc. Pravda, rozdíl je minimální, při částce kolem 12 stovek jsou 2 stovky asi 15%.

Co taková úprava obnáší v praxi obyčejné mzdové účetní? Především nestačí v evidenci sledovat jen děti, na které se nárok uplatňuje, ale musí u toho nároku ještě vědět, jestli to dítě je první, druhé, nebo třetí a další. A to nejen aktuální stav, ale i historii jak se to měnilo, a plán, jak se to bude měnit v budoucnu. Protože když nejstarší (první) dítě dostuduje, z druhého se stává první a z některého třetího (kterého? To je volitelné, prostor ke spekulacím) se stává druhé.

Ještě větší legrace je, když mají manželé po rozvodu dítě ve střídavé péči a kromě toho mají další děti ze současného vztahu. To pak dochází k přečíslování u obou zaměstnavatelů při každé změně pečovatele.

Ovlivní to i rozvodová jednání. Když se rozvádí rodiče 3 dětí a domluvili by se, že jeden si vezme dvě děti a druhý jedno, tak tím děti připraví o 4 stovky měsíčně. Bude výhodnější, aby papírově zůstaly u jednoho z rodičů.

Mzdová účetní ale musí navíc evidovat i děti, na které se nárok neuplatňuje. A to proto, že kvůli kontrole uplatňování byl zaveden nový formulář "Potvrzení zaměstnavatele o uplatnění...", kde se nyní musí uvádět i tyto děti. A potvrzení se vydává při každé změně. A nejen vydává, ale i požaduje a kontroluje.

Další změna se týká "Potvrzení o zdanitelných příjmech" - i tam se teď kromě seznamu dětí musí uvádět měsíce a částka nárokovaného zvýhodnění. Další podobné potvrzení je "Mzdový list", kde se taky musí uvádět, jak byly který měsíc děti očíslovány.

Kontrolní orgány jsou taky zajisté štěstím bez sebe, že mají další zdroj záminek buzerovat podnikatele, když náhodou odhalí, že některý zaměstnanec si na jediné dítě uplatňuje nárok jako na třetí. To slibované zvýšení platů si zaslouží, měly by přijat i posily.

Celková bilance? Další odrazování od prvního dítěte, diskriminace v rodině, zvýšení administrativní zátěže zaměstnanců, zaměstnavatelů i úřadů, další miliardy z rozpočtu, další paragrafy v české džungli zákonů. Co jsme si zvolili, to máme.

Viliam Mlich, člen Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…