Mlýnková Išková (Svobodní): Eště vínko nevykyslo a už nám ho berú

04.11.2016 13:13

Poslanci před několika dny schválili zákon, který výrazně omezuje prodej sudového vína. O svou existenci budou bojovat nejen vinotéky, ale i naši drobní vinaři.

Mlýnková Išková (Svobodní): Eště vínko nevykyslo a už nám ho berú
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Tak nám poslanci zase schválili zákon, nad kterým každý normální člověk jen nechápavě kroutí hlavou. Podle zákona o vinohradnictví a vinařství nebudou moct provozovatelé vinoték stáčet víno z dosud používaných KEG sudů, ale z jednorázových obalů.

Argumenty, proč je tento zákon špatný a jak zlikviduje majitele vinoték a naše drobné vinaře, jsou celkem lehce dohledatelné. Těmi se zde ale zabývat nechci. O tom více např. zde.

Poslanci už delší dobu blouzní

Když tak sleduji naše poslance, mám často při pohledu na jejich práci pocit, jako by napouštěli vanu, kterou ale nezacpali špuntem.

Tento zákon je toho skvělým příkladem. Zamyslete se nad tím, čím prezentujeme naši zemi. Hokej už je pár let passé, hvězda Káji Gotta už taky nesvítí tak jasně, české sklo bohužel tolik netáhne. Dobře, možná většinu lidí jako první napadne pivo, ale víno by se do úzkého výběru určitě taky dostalo. A dostává. Nejenomže se my sami prezentujeme našim vínem, dělá to i Česká republika jako taková.

A zatímco se politici v zahraničí kasají, jaká jsme nejen pivní, ale i vinařská země, doma vesele schválí zákon, který naše víno likviduje.

Nepřipadá vám trochu divné se něčím prezentovat a zároveň to likvidovat? Kolik schválili programů na podporu venkova, kolik se vydalo reklamních materiálů o našich vinařských oblastech, kolik vinařských stezek bylo vystavěno (teď nehodnotím, jestli je to správné nebo ne, ale schizofrenii našich zákonodárců, ministrů, členů vlády atd.)? No což, poslancům je to jedno, za jejich peníze to nebylo, ale copak ze sebe necháme dělat blbce donekonečna?

Hrajeme si na ekology. Ale ne vždy

A co ty obaly, páni poslanci? V době, kdy začínají růst tendence šikanovat majitele starších modelů aut ve jménu ekologie, kdy Česko přijímá prostřednictvím Evropského parlamentu všemožné zelené rezoluce, si budeme republiku zaplavovat jednorázovými obaly? Ve jménu ekologie chcete porušovat domovní svobodu, kdy bude moct úředník kontrolovat čím člověk topí, a pak jedním šmahem schválíte zákon, který nepopíratelně škodí životnímu prostředí? Neuhli jste si z toho prolobbovaného vína (ano zákon totiž některým velkým vinařstvím velice prospěje a není vůbec těžké odhalit kterým) trošku moc?

Zákon nepotěší (skoro) nikoho

Víte, já jsem ze Slovácka. Přestože sama víno nepěstuji, znám spoustu lidí, kteří ano. Znám také několik majitelů vinoték, a proto vidím za tímto zákonem konkrétní lidi, kterým uškodí.

Já mám ale na rozdíl od těch, kteří žijí mimo naši oblast, ještě celkem štěstí. Kdybych teď o půl desáté večer zvedla telefon, do hodiny bych měla na stole čerstvě stočené víno. Lidé z Čech či Vysočiny nebo severní Moravy, pokud chtějí kvalitní čerstvé víno od domácích malých vinařů, jsou většinou odkázáni na vinotéky. Bez vinoték jim zbydou potraviny nebo supermarkety, kam se drobný vinař těžko dostane. Koupí si teda max. zaflaškované Chateau Valtice nebo Bohemia sekt a to je trochu málo v porovnání s tím, jaké tu máme bohatství. Trpí zákazník, trpí výrobce.

Nebojím se sice toho, že by naše vinařství zaniklo, protože většina drobných vinařů to má jako životní vášeň a nedokázali by se jí vzdát. Přestože to není zdaleka první zákon, který vypadá, že má za cíl zlikvidovat naše vinařství, věřím, že se mu to nepodaří. Mnoho vinařů ale skončí. Ona je ta představa poctivého moravského stréca, který v paprscích podzimního slunce sbírá hrozny velmi romantická. Ale pravdou je, že se za tím skrývá neskutečné množství práce. Když pak takový vinař vidí, že o jeho práci není ze strany státu zájem, proč by se namáhal?

Moravské vinařství, a tradice s ním spjaté, je jedno z našich největších bohatství. Bohužel ho čekají již brzy krušné časy. Vinotéky se zavřou a na burčákovém pochodě nebo na koště vám budou muset za každý pohárek a chleba se škvarkami vyjet účtenku z elektronické pokladny.

Počkat! Teda vlastně ne. Každý se za takových podmínek na cokoli vykašle a vy budete moct max. sedět doma nad sklenkou zkyslého vína snít o tom, jak bude líp.

Terézia Mlýnková Išková,
zastupitelka města Hodonín,
členka Republikového výboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…