Moravané: Jsme proti zbourání Horního Jiřetína a Černic

02.02.2015 19:50

Strana Moravané odmítá plán ministra průmyslu a obchodu Mládka na prolomení těžebních limitů v severočeských hnědouhelných dolech Bílina a ČSA.

Moravané: Jsme proti zbourání Horního Jiřetína a Černic
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Těžba by se zásadním způsobem dotkla života obcí Horní Jiřetín a Černice, kterým by hrozilo částečné či úplné srovnání se zemí. Upozorňujeme, že obě obce prolomení těžebních limitů odmítly v referendech v roce 2005.

Připomínáme také osud jiné severočeské vesnice Libkovice, která byla těžaři zničena po roce 1991, aby se poté ukázalo, že těžba pod ní je nerentabilní, takže ani nebyla zahájena. V roce 1991 dala česká vláda slib městům a obcím, že stanovené ekologické limity nebudou překročeny a žádné obce už ničeny nebudou.

Chystaný krok by také byl jen dalším potvrzením absence jakékoli ekonomické strategie v českých vládních kruzích. V období samosprávy Čech, Moravy a Slezska naše země prosluly těmi nejvyspělejšími technologiemi, díky nimž měly odbyt v celém světě. Nyní ministr průmyslu a obchodu podporuje odvětví, které má vůbec nejnižší přidanou hodnotu – totiž těžbu.

Pokud by vláda skutečně prolomení limitů schválila, znamenalo by to, že pohrdá vůlí občanů a demokracií, že ignoruje zájmy obcí a že nedrží své slovo. A nezapomeňme také na to, že ve volebním programu ČSSD, což je strana ministra Mládka, před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2013 není o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí ani slovo. Sociální demokraté tedy před občany zatajili své plány. To nás už příliš nepřekvapuje, bylo by však dobré, kdyby si to občané neustále připomínali

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Moravané

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …