Moravčík (SPR-RSČ): Demokracie a volební právo

01.05.2017 12:30

Už nevím ve které knize nebo článku jsem se jednou dočetl, že když ve starořeckém demokratickém (!) systému někdo navrhoval změnu nějakého zákona, musel tuto změnu obhajovat s hlavou v oprátce.

Moravčík (SPR-RSČ): Demokracie a volební právo
Foto: sprrsc.cz
Popisek: SPR-RSČ - logo

Poněkud hrůzostrašně-nedemokratická představa pro všechny dnešní "antifašisty", kteří slovo demokracie chápou převážně jako ultraliberální ideologii, nikoliv jako formu a definici vztahu vládnoucích a ovládaných a způsob určení (a odvolání) těch vládnoucích. Dodejme k tomu, že ve starořecké demokracii - ale i v některých pozdějších neřeckých zřízeních - bylo občanství něco, co jste si museli zasloužit, co ve starém řecku nemohla získat žena (a zdaleka ani každý muž) a co bylo věcí cti. Z dnešního pohledu, kdy se občanem stává každý člověk automaticky a volební právo získá pouhým faktickým dosažením věku 18 let, opět maximálně antidemokratické a "fašistické".

Říkejte mi fašista, ale já osobně bych opravdu volební právo učinil věcí nějaké, byť minimální "zásluhy", něčeho ve stylu "dotyčný řádně platí daně - může volit; neplatí - nemůže". Byť příklad s daněmi je jen příklad na pochopení, při dnešní daňové zátěži by něco podobného bylo na velké zvážení; jinou navrhovanou podmínkou by mohl být třeba čistý trestní rejstřík.

Volební právo je každopádně třeba učinit něčím, čeho si občan bude vědom a čeho si bude vážit. A pro začátek by stačila úplně jednoduchá změna, která by ani nenarušila anonymitu voleb, ani by nevrátila povinnost chodit k volbám, která má pro množství zvláště starších lidí stále nepříjemnou komunistickou pachuť.

Změna by spočívala v tom, že kdo by se neučastnil voleb, ten by neměl nárok účastnit se těch příštích. A kdo by se neúčastnil tří voleb za sebou, ztratil by volební právo definitivně, protože svou neúčastí dává najevo, že o volební právo ani nestojí. Třikrát a dost, jak se říká. Ano, muselo by se sice evidovat, kdo u voleb byl a kdo ne, ale taková databáze by nemusela být veřejná a věřím, že by její existence nikomu zásadně nevadila. A pokud by člověk v daných volbách nechtěl volit nikoho, ale pro ty příští nechtěl o volební právo přijít, tak by prostě vložil do obálky neplatný hlasovací lístek.Co vy na to? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…