Moravec (HOPB): Jak funguje lobbování

18.02.2014 6:25

Pátého února sněmovna projednávala nenápadný bod číslo 13. Novelu zákona o obalech navrhlo MŽP a současně navrhlo poslancům, aby ji přijali bez diskuze už v prvním čtení. Jde prý o transpozici práva EU a je nutné ji udělat hned.

Moravec (HOPB): Jak funguje lobbování
Foto: c-budejovice.cz
Popisek: Radní města České Budějovice Ivo Moravec

Nestalo se tak, ale jen díky nevládním organizacím. Ty si totiž všimly zajímavé věci, novela spolu se spoustou technických podrobností, které opravdu vyžaduje EU, měnila požadavky na recyklaci obalů. Výrazně, například požadavek na recyklaci plastů byl navržen jen poloviční oproti dnešnímu stavu třídění. Zpravodaj zákona na to byl upozorněn a sněmovna požadavek ministerstva na okamžité schválení odmítla. Druhý den se novelou zabýval výbor pro životní prostředí, kam MŽP náhle přišlo s jiným návrhem. Přiznalo, že návrh cílů recyklace je hluboko pod současnou realitou a dalo návrh nový. Na první pohled prkotina, ale ne tak úplně. V parlamentu zazněla jedna důležitá poznámka, požadavky na recyklaci obalů zákon ukládá podnikům a obchodu, a ti si na jejich splnění musejí koupit služby od obcí, které zajišťují tříděný sběr. Cíle recyklace tedy nepřímo určují, kolik výrobci zaplatí obcím za obaly, které prodávají. Výrazné snížení požadavků na recyklaci by se určitě hodilo výrobcům, hlavně potravinářům a nápojařům, kteří chrlí tisíce tun plastových obalů. Prostě by platili za třídění méně. Ostatně nižší cíle pravidelně navrhuje Potravinářská komora, a to zcela veřejně. Ale jsou i jiné možnosti. Snížení recyklace by se hodilo majitelům skládek, protože každá recyklovaná tuna je jejich obchodní ztráta. I ti veřejně bojují za svůj zájem a snaží se hrozící zákaz skládkování posunout, co nejdále. Až potud jde o běžné lobování zájmových skupin. Ale ještě je tu jedna možnost. Výrobci si třídění od měst a obcí nenakupují přímo. Je jich mnoho a obcí i měst také. K tomu, aby to celé bylo možné zorganizovat existují zprostředkovatelé. Jejich činnost je přímo popsána v zákonu o obalech a k jejímu provozování potřebují zvláštní souhlas MŽP, protože jde o hodně peněz a o veřejný zájem obcí. Pokud souhlas dostanou stanou se podle zákona autorizovanou obalovou společností, která má právo podnikům nabízet zajištění plnění podmínek obalového zákona. V poslední době se povídá, že takovou autorizovanou společností by se ráda stala německá kapitálová skupina Alba Group, která provozuje odpadové služby po celé Evropě. U nás si založila dceřinou firmu Interseroh, a právě ta prý chce nabídnout podnikům, že jim zajistí splnění zákona o recyklaci. Jistě by se jí pro začátek hodilo plnit poněkud měkčí požadavky. Možná je to jen fáma, ale pravdou je, že od listopadu má Interseroh ve svých nových stanovách uvedeno, že vykonává činnost autorizované obalové společnosti, alespoň podle obchodního rejstříku. Do stanov to bylo zapsáno právě v době, kdy návrh novely schvalovala vláda o odesílal je do parlamentu.

Jak to všechno bylo se nedozvíme, nenápadná novela na radikální snížení povinné recyklace díky nevládkám neprošla. A ostatně ani Interseroh, by se neměl stát autorizovanou společností, protože náš zákon výslovně zakazuje, aby takovou společnost vlastnila kapitálová skupina podnikající v odpadech. I když mi vrtá hlavou, proč si to psali do stanov. Třeba čekají nějakou další novelu.

Uvidíme, o novele zákona se hlasuje zítra na Valentýna, třeba někdo dostane dárek.

Ivo Moravec
Radní města České Budějovice (HOPB) 

reklama

autor: Ivo Moravec

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…