Moravskoslezský kraj: Budova bývalé školky se změní v chráněné bydlení pro patnáct osob

24.06.2014 20:00

Budova bývalé mateřské školky na ulici Revoluční v Rýmařově se změní v chráněné bydlení, kde najde domov patnáct klientů s mentálním a kombinovaným postižením z krnovského domova Harmonie, jejímž zřizovatelem je kraj. Tomu se podařilo získat na rekonstrukci budovy přes patnáct milionů korun z evropských zdrojů, konkrétně z Integrovaného operačního programu, prioritní osy 3 Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb.

Moravskoslezský kraj: Budova bývalé školky se změní v chráněné bydlení pro patnáct osob
Foto: Daniela Černá
Popisek: Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák

V budově v blízkosti centra Rýmařova budou mít klienti k dispozici dva byty pro šest osob a jeden pro tři osoby, společně budou využívat zázemí pro denní program – relaxační místnost pro bazální stimulaci, rehabilitaci a odpočinek.

„Rekonstrukce stavby odstartuje letos v červenci, práce by měly být hotovy v létě příštího roku. Do opravené budovy se přestěhují klienti Harmonie, kteří v současné době bydlí v náhradních prostorách Slezské univerzity v Opavě,“ vysvětluje náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman. „V budoucnu může být kapacita chráněného bydlení využívaná zejména pro potřeby Rýmařovska. Přínosem je nejen vznik nové sociální služby pro osoby se zdravotním postižením, ale také nabídka nových pracovních míst,“ dodává Recman.

Harmonie je příspěvkovou organizací kraje, která poskytuje celoroční pobytové služby lidem s mentálním a kombinovaným postižením (ženy a muži) od 18 let a více, kteří vzhledem ke svému postižení nemohou žít ve svém přirozeném prostředí. Cílem služeb je poskytování ubytování, stravy a volnočasových aktivit s důrazem na individuální přístup k lidem s mentálním postižením, rozvíjení jejich soběstačnosti, respektování jejich potřeb a přání. Umožňuje uživatelům využívání běžných služeb veřejnosti a zapojení do běžného života společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…