Moravskoslezský kraj: Začínající firmy mohou realizovat projekty díky mikropůjčce

25.04.2014 18:30

Až půl milionu korun mohou získat podnikatelé, kteří podají žádost do Programu podpory malých a středních podniků v Moravskoslezském kraji prostřednictvím mikropůjček. Krajští zastupitelé dnes (24. 4.) schválili jeho vyhlášení.

Moravskoslezský kraj: Začínající firmy mohou realizovat projekty díky mikropůjčce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák

V letošním roce na zájemce čekají dvě novinky – projekt již nemusí být (jako v loňském roce) pouze inovativního charakteru a úroková sazba je snížena ze dvou na jedno procento. Pro podnikatele tak může být mikropůjčka se splatností tří let (s výjimečnou možností prodloužení na pět let) svým úročením zajímavější než úvěry poskytované bankou.

Program, který byl poprvé vyhlášen v roce 2013, pomáhá podnikatelům, kteří chtějí založit vlastní podnik nebo provozují svou činnost maximálně tři roky. Proti podmínkám loňského roku nemusí podnikatelé žádat o mikropůjčku pouze na financování projektu inovativního charakteru, podpořeny budou také projekty zaměřené na tvorbu nových nebo rozšíření či zlepšení stávajících technologií, výrobků či služeb, zlepšení užitných vlastností nebo vstupu na nové trhy.

„Mikropůjčky nejsou jediným nástrojem, kterým kraj podporuje začínající podnikatele. Prostřednictvím jeho dotačních programů jsou podporovány například projekty v oblastech vědy a výzkumu, začínající podnikatelé nebo studenti. Mikropůjčky považujeme za jeden z mnoha nástrojů pro oživení ekonomiky s cílem nápomoci trhu práce, udržení zaměstnanosti a pracovní mobility v kraji,“ říká náměstek hejtmana kraje Martin Sikora.

První mikropůjčku ve výši půl milionu korun získala letos v únoru společnost neuro media na projekt Smart & clever solution for slomo & video switcher. Finance společnosti využije na zkvalitnění služby spojené s vysíláním sportovních přenosů, které se tak stanou dostupnější například pro malé lokální televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.