Moroz (Realisté): Koalice po volbách

26.04.2017 16:00

Často jsme dotazováni, zda budeme ochotni jednat o vládě s hnutím ANO Andreje Babiše. Je to stejné, jako kdybychom se ptali voličů, jestli jsou ochotni volit ve volbách, v nichž kandiduje hnutí ANO. Co voličům zbývá? A co zbývá stranám, které soupeří o hlasy voličů, než respektovat výsledky voleb? A především, která strana není ochotna vládnout s hnutím ANO?

Moroz (Realisté): Koalice po volbách
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Podle všeho žádná. ČSSD a KDU-ČSL již ve vládní koalici s Babišem jsou, očividně jim problémy nedělá a tiše doufají, že v ní zůstanou i po volbách. O dohodě mezi ANO a ODS si už štěbetají vrabci nejen na brněnských a opavských střechách. Spolupráci s Babišem naoko odmítá snad jen Miroslav Kalousek. Ten samý Kalousek, který neváhal v roce 2006 jednat o vládě s ČSSD a KSČM. Ostatně „stojednička“ s komunisty by se líbila i Babišovi. Ne, že by ji musel nutně uzavřít, ale měl by velkolepou páku pro vyjednávání se zbývajícími stranami.

Pak je tu ještě možnost dohody „všichni proti ANO“. Ta je však vyloučená, protože Babiš obratně a usilovně pracuje na tvorbě „pátých kolon“ v ostatních stranách. Ukázkovým případem jsou lidovci. Jejich stávající předseda nemá proti „béčku ANO“ ve vlastních řadách nejmenší šanci. Páté kolony jakýmkoli dohodám proti Babišovi spolehlivě zabrání. Je to chytrá, levná a velice funkční taktika. Stačí slibovat budoucí úřady a kolaboranti mu naskáčou do náruči sami.

My jsme Realisté, takže voličům nelžeme. Když nám dají 51 procent, vystačíme si sami. Jinak musíme hledat pro realizaci našeho programu partnera, spíše však několik partnerů. Přitom budeme zohledňovat dvě podmínky. Platí pro každého, hnutí ANO nevyjímaje.

V první řadě půjde o ochotu realizovat podstatné body našeho programu. Neprodáme své hlasy za funkce, ale podmíníme je splněním našich klíčových priorit. Co by to znamenalo pro hnutí ANO, které již 4 roky realizuje vládní levicovou politiku? V mnoha bodech otočit o 180 stupňů. Pravděpodobnost není velká, ale vyloučit ji nelze. Ostatně Babišova reálná politika se od předvolebních slibů z roku 2013 také liší jako černá a bílá.

Druhou podmínkou bude rovnováhy moci. Není žádoucí, aby jedna politická strana příliš dominovala a opanovala většinu silových složek. Taková koncentrace moci svádí ke zneužívání. A jak již víme, Andrej Babiš je ve vztazích s policisty, státními zástupci a agenty tajných služeb jako doma. Hledání rovnováhy s hnutím ANO by bylo daleko složitější než s ostatními stranami, přesto nemůžeme ani tuto variantu úplně vyloučit, protože nám ji mohou vnutit volby, neboť karty nakonec rozdá volič a je na něm, koho nám pošle k jednacímu stolu.

Realisté budou trvat na svých programových prioritách a současně na zachování rovnováhy moci. Bez splnění obou uvedených podmínek do žádné vlády nevstoupíme ani ji nepodpoříme.

Mgr. Michal Moroz zakladatel Realistů a tajemník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích